Main content

Inhoud

Alarmerende toename van export Mauritius apen naar laboratoria

Nieuws: 3 maart 2022
Dier­proeven

Het aantal langstaartmakaken dat vanuit Mauritius wordt uitgevoerd, is sterk toegenomen. In 2021 werden naar verluidt 14.640 individuen naar het buitenland gestuurd om te worden gebruikt voor onderzoek en toxiciteitstests (giftigheidstesten).1 Dit is een stijging met meer dan 35% ten opzichte van het aantal apen dat in 2020 (10.827) naar proeflabs over heel de wereld werd verstuurd. In Nederland werden in 2021 315 apen ingevoerd vanuit Mauritius. Dat waren er 25 meer dan in 2020. Jen Hochmuth: “De cijfers nemen jaarlijks toe. Dit is zeer alarmerend! Dit allemaal terwijl er ondertussen al genoeg en betere alternatieven zijn voor dierproeven."

Mauritius zou een paradijs moeten zijn voor iedereen, inclusief de wilde apen

Mauritius is bekend voor zijn stranden, tropisch klimaat, historische plaatsen en wilde dieren en is een populaire bestemming voor vakantiegangers. De promotie van het land als "paradijseiland" wordt echter bezoedeld door een schaduwzijde waarvan de meeste vakantiegangers zich totaal niet bewust zijn: de wrede vervolging van de wilde apen die het eiland delen met de menselijke bewoners.

Aantal apen gexporteerd naar labo’s neemt jaarlijks toe

Mauritius is een van 's werelds grootste exporteurs van apen voor de wereldwijde onderzoeks- en testindustrie en de belangrijkste leverancier aan Europa, met een export van duizenden per jaar. In 2020 werden 10.827 langstaartapen uit het land geëxporteerd, een stijging van 40% (3088 apen) ten opzichte van 2019.

Nu blijkt dat in 2021 het aantal opnieuw was gestegen met maar liefst 35% naar 14.460 apen. Landen die in 2021 apen uit Mauritius invoerden zijn onder meer de VS (10.102), Canada (112), Spanje (2.364), Frankrijk (1105), het VK (642) en Nederland (315). Dit zijn er beduidend meer dan in 2020.

Ontzettend veel leed van begin tot einde

De vijandigheid en vervolging van de makaken op Mauritius is zeer verontrustend. De soort verdient bescherming en een humane behandeling, en mag niet worden gedood of gevangen voor onderzoek en toxiciteitstests. Weggerukt uit hun inheemse habitat en families, worden langstaartmakaken als vracht op luchtvaartmaatschappijen naar laboratoria verscheept, of opgesloten in kweekkooien, en hun nakomelingen geëxporteerd.

Betere wetenschap zonder dierproeven

Naast het aanzienlijke lijden en de stress die de apen wordt bezorgd, zijn er grote problemen met betrekking tot de wetenschappelijke geldigheid van toxiciteitstests op dieren. Resultaten bij apen, vooral in een laboratoriumomgeving, kunnen niet op betrouwbare en veilige wijze worden vertaald naar mensen.

Daarbovenop zijn veel alternatieven voor het gebruik van niet-menselijke primaten bij onderzoek en toxiciteitstests. Van deze alternatieven is aangetoond dat zij betrouwbare en voorspellende informatie opleveren voor de menselijke conditie; zij omvatten menselijke cel-, weefsel- en orgaanculturen, microdosering en computermodellen.

Steun de oproep om een einde te maken aan de wrede handel in proefapen

Als u Mauritius overweegt als uw volgende vakantiebestemming, denk dan alstublieft aan de apen die daar leven; zij hebben niets te zeggen of te kiezen over wat er met hen gebeurt. De bezorgdheid van toeristen over het dierenwelzijn maakt een verschil bij reis- en vakantieorganisaties. Laat hen weten dat u bezwaar hebt tegen het lijden en de wreedheid die de apen worden aangedaan. Laat ook de regering van Mauritius weten dat haar internationale reputatie als vakantiebestemming wordt geschaad door de wrede handel in apen voor onderzoek.

Stuur een e-mail naar de regering van Mauritius:

  • The Hon Pravind Kumar Jugnauth, Eerste Minister van Mauritius: privateoffice@govmu.org

  • The Hon Louis Steven Obeegadoo, minister van Toerisme: mtou@govmu.org

  • Schrijf naar de ambassade van Mauritius in jouw land: https://www.embassy-worldwide.com/country/mauritius/