Main content

Inhoud

Acties tegen nieuwe vergunning dierentester Charles River

Nieuws: 12 december 2022
Dier­proeven

Foto: Soko Tierschutz

Opnieuw heeft de minister een vergunning verleend aan multinational Charles River in Den Bosch. In de komende vijf jaar mogen er 649.495 (!) dieren gebruikt worden in experimenten.1 Het dierproefbedrijf had de afgelopen vijf jaar al een vergunning voor 388.150 proefdieren. Het gaat om zogenaamde giftigheidstesten, waarvoor ook veel katten en honden worden gebruikt. Animal Rights en de Partij voor de Dieren Den Bosch zijn woedend en komen samen in actie tegen de vergunning.

Gruwelijke experimenten op beagles

De dieren krijgen, onder andere via dwangvoeding, hoge doseringen giftige stoffen toegediend zodat bepaald kan worden bij welke dosering ‘reacties optreden’. Het gaat om overgeven, stuiptrekkingen en ernstige schade aan organen als lever, nieren en longen. De stoffen worden gebruikt in geneesmiddelen, industriële chemicaliën en landbouwgif. De meest gebruikte honden zijn beagles, omdat ze klein zijn en een vriendelijke karakter hebben. Het dier zal niet snel bijten als het gruwelijke experimenten moet ondergaan.

Paulien Edixhoven van Animal Rights: “We blijven vechten tegen dit onnodige en onnoemelijke kwaad dat deze dieren wordt aangedaan, net zo lang totdat ze allemaal vrij zijn! Ons standpunt is helder: dierproeven stopzetten en vervangen door dierproefvrije technieken."

Niet uitbreiden, maar afbouwen

In 2020 is Charles River nog uitgebreid met twee laboratoria en ging daarmee van 265.850 dierproeven naar 388.150 dierproeven in vijf jaar tijd. Nu volgt er weer een uitbreiding: maar liefst 649.495 dieren, bestaande uit 16.000 muizen, 449.900 ratten, 500 hamsters, 1400 cavia’s, 91.950 konijnen, 3.300 honden, 745 katten, 1.200 minivarkens, 20.250 klauwkikkers en 64.250 vissen, zullen aan testen onderworpen worden.

Eileen Samshuijzen, raadslid Partij voor de Dieren Den Bosch: “Een toename in het aantal dierproeven is in strijd met het beleid van de Nederlandse overheid om een transitie naar dierproefvrije technieken te bewerkstelligen. Nog in juni van dit jaar zijn er opnieuw meerdere moties aangenomen waarmee de Kamer vraagt om een versnelde omschakeling naar proefdiervrij onderzoek. De minister gaat met het toekennen van de vergunning lijnrecht tegen de opdracht van de Kamer in.”

De 649.495 proefdieren zijn stuk voor stuk voelende wezens, benadrukt Samshuijzen. “Het gaat om individuen met recht op leven en welzijn. Het verlenen van een vergunning voor het doen van dierproeven druist rechtstreeks in tegen de intrinsieke waarde van het dier. De projectvergunning had nooit verleend mogen worden en moet ingetrokken worden.”

Tijd voor actie

Animal Rights en de Partij voor de Dieren Den Bosch hebben de handen ineen geslagen tegen de uitbreiding.

  • Op zondag 18 december informeren we Bosschenaren met een informatiestand over de akelige praktijken van Charles River en de uitbreidingsplannen;
  • We sturen de ministers van LNV, OCW en VWS een brandbrief met de oproep om zich veel harder in te spannen voor aanpassing van regelgeving voor verplichte en volstrekt achterhaalde testen op dieren. We vragen ze ook op veel meer vaart te maken met de omslag naar proefdiervrij onderzoek;
  • Op woensdag 11 januari 2023 houden we een vreedzame demonstratie bij het proefdiercentrum;
  • Ten slotte vecht Animal Rights de vergunning juridisch aan.

Help je mee?

Het zou enorm helpen als veel mensen laten horen hoe zij denken over deze afschuwelijke dierproeven. Help je mee?

  • Kom naar onze vreedzame demonstratie op woensdag 11 januari 2023! Je kunt je hier aanmelden.
  • Onderteken de brandbrief die Animal Rights en de Partij voor de Dieren Den Bosch aan de ministers van LNV, VWS en OCW sturen;
  • Steun juridische acties van Animal Rights met een gift.

En als je op zondag 18 december tussen 12:00 uur en 17:00 uur op de markt in Den Bosch bent, kom dan vooral even langs bij onze stand!