Main content

Inhoud

Actie voor Wereldproefdierendag 2020

Nieuws: 28 april 2020
Dier­proeven

Zaterdag 25 april 2020 organiseerde Animal Rights naar aanleiding van Wereldproefdierendag een online protest voor de vervanging van dierproeven. Jen Hochmuth van Animal Rights: “Dierproeven zijn altijd al onaanvaardbaar geweest maar ze zijn nog nooit zo onaanvaardbaar geweest als op de dag van vandaag. Het doel van onze actie was om iedereen te laten zien dat dierproeven geen noodzakelijk kwaad zijn.”

Het doel van onze actie was om iedereen te laten zien dat dierproeven geen noodzakelijk kwaad zijn.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Online actie in plaats van mars

Vanwege de COVID-19 pandemie waren we genoodzaakt de mars in Gent voor Wereldproefdierendag op zaterdag 25 april 2020 deels te annuleren. We annuleerden de mars niet helemaal, en hebben er in plaats een online protest van gemaakt! Zo konden we met zijn allen toch een stem voor de vele proefdieren zijn door online te protesteren tegen dierproeven en op te komen voor dierenrechten.

Toespraak: dierproeven zijn geen noodzaakelijk kwaad!

Toxicologe en campagnecoördinator Jen Hochmuth stelde in haar toespraak de wetenschappelijke noodzaak van dierproeven in vraag. Dierethicus en campagnecoördinator Willem Vermaat gaf in zijn toespraak inlichtingen over de ethiek van dierproeven. Voor Animal Rights is er meer dan genoeg bezwaar tegen dierproeven: “Als van een noodzakelijk kwaad het noodzakelijke wegvalt, houd je één woord over.”

De eerste reden om dierproeven te vervangen is voor Animal Rights altijd al geweest dat dierproeven de rechten van dieren schenden. Dierproeven zijn altijd al onaanvaardbaar geweest maar ze zijn nog nooit zo onaanvaardbaar geweest als op de dag van vandaag! Dit is omdat we ondertussen de nodige kennis hebben. We weten dat dierproeven niet betrouwbaar genoeg zijn en weining tot niets voor de mens opleveren. De huidige wetenschap kan en moet dus zo veel beter kunnen als we dierproeven vervangen.

Het is onze missie om te tonen dat er geen dilemma is, omdat dierproeven geen noodzakelijk kwaad zijn. Het is een keuze tussen goede wetenschap en zinloze wreedheid. En goede wetenschap is proefdiervrij. Daarom is Animal Rights ook gestart met de nieuwe campagne Animal Free Science om over de laatste dierproefvrije ontwikkelingen te informeren. We lobbyen bij politici en bedrijven om de verouderde wetgeving aan te passen en om meer fondsen voor proefdiervrij onderzoek vrij te maken.

Screening documentaire Test Subjects en live interview van een getuigenis

We screenden Test Subjects, een documentaire die de druk op aspirant-wetenschappers om op dieren te experimenteren om hun diploma's te behalen onderzoekt. Test Subjects geeft een kijkje in een wereld die weinigen ooit te zien krijgen - en wat er van jonge wetenschappers in de academische wereld verwacht wordt. Het verhaal werpt een onverbiddelijke blik op de diep persoonlijke en moedige beslissingen die deze wetenschappers hebben genomen en die uiteindelijk de loop van hun leven en carrière hebben veranderd. De conclusie van de drie wetenschappers was dezelfde: dierproeven zijn niet vertaalbaar naar de mens en leveren niets op!

Op de screening volgde een live interview met Martine Baert, een verpleegkundige die tijdens haar carrière onverwacht in aanraking kwam met choquerende dierproeven aan een Belgische universiteit. Haar onderzoeksgroep was op zoek naar vroege markers in het bloed van patiënten om een hartaanval op tijd op te sporen. Ze vertelde dat ze bloedstalen van honden moest analyseren waarbij een hartaanval veroorzaakt werd. Het ging daarbij om 25 tot 50 honden die of wel ter plaatse aan de veroorzaakte hartaanval overleden of achteraf afgemaakt werden. Het bleek dat deze dierproeven niet alleen wreed waren maar ook volledig overbodig en nutteloos. Er waren namelijk al meer dan genoeg patiëntengegevens verzameld. Martine haar verhaal bevestigt de getuigenissen uit de documentaire en de boodschap van Animal Rights: dierproeven zijn geen noodzakelijk kwaad!

Winnaars van de protestbordwedstrijd

Jullie hebben massaal deelgenomen aan ons online protest voor Wereldproefdierendag. Ontzettend hard bedankt aan iedereen om een stem te zijn voor de proefdieren en voor jullie mooie protestborden. Het was een heel moeilijke taak om één winnaar te kiezen. Dit zijn ze dan: de 2 winnaars die ons hart veroverd hebben. We nemen contact met de winnaars op en sturen een limited edition rode Animal Rights t-shirt toe. Als troostprijs krijgt iedereen die meegedaan heeft een gratis stickerpakketje bij de volgende bestelling in onze webshop.

Help ons proefdieren helpen

Heb jij even tijd voor de proefdieren? Wij stellen jouw hulp door het beantwoorden van deze korte enquête, die enkele minuten in beslag neemt, heel erg op prijs.

We proberen inzicht te krijgen in de houding en kennis van het publiek over het gebruik van dieren in dierproeven. De resultaten ervan leveren voor ons nuttige informatie op voor toekomstige Animal Rights campagnes.

Stop dodelijke experimenten op honden en katten TEKEN NU DE PETITIE Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer