Main content

Inhoud

20 organisaties willen einde hobbyjacht

Nieuws: 18 januari 2022
Jacht

Animal Rights heeft vandaag een brandbrief overhandigd aan de commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De brandbrief wordt gesteund door 19 andere organisaties, verschillende prominente personen en is ondertekend door meer dan 9.000 mensen. Campagneleider Jessica Smit: “Hazen en konijnen staan op de rode lijst en ook wilde eenden en fazanten lopen in aantallen terug. Wij roepen op om de jacht op deze soorten te sluiten en deze dieren actief te beschermen. Andere bedreigde soorten, zoals de patrijs, zijn in het verleden al van de lijst met jachtwild gehaald.”

NOG STEEDS JACHT OP RODE LIJST-SOORTEN

Hazen en konijnen zijn in 2020 toegevoegd aan de Rode Lijst. Ook werd dat jaar uitgeroepen tot het Jaar van de Wilde Eend, wegens teruglopende aantallen. Een andere zorgwekkende en significante afname is te zien bij de fazant. Toch mag er in het jachtseizoen in de herfst- en wintermaanden gewoon op deze soorten gejaagd worden. Het ligt niet voor de hand om wilde dieren die in aantallen teruglopen neer te schieten, enkel voor het genot van de jacht of om deze dieren te benutten.

Jessica: “Wij willen dat de wens van de Tweede Kamer, namelijk het stoppen van de jacht op hazen en konijnen, door de minister wordt uitgevoerd. Jagen voor het plezier zou niet meer moeten bestaan. Jagen op soorten die in aantallen achteruit lopen al helemaal niet.”

VEEL STEUN VOOR BRANDBRIEF

De brandbrief kreeg veel steun. Zo hebben in enkele weken tijd meer dan 9.000 mensen de brief ondertekend, waaronder verschillende prominente schrijvers, biologen en andere bekende Nederlanders. Ook spraken 19 dierenbelangenorganisaties hun steun uit. Je kunt de brief hier lezen.

Meer weten? Lees waarom de Rode Lijst betrouwbaar is, maar de jacht toch doorgaat.