Main content

Inhoud

104.000 eenden uit de lucht geschoten

Nieuws: 4 mei 2020
Jacht

Animal Rights is geschokt door de laatste cijfers van de jacht op wilde eenden. Uit onderzoek van de stichting blijkt dat in 2018 meer dan 104.000 eenden uit de lucht werden geschoten. In 2017 ging het om meer dan 97.000 exemplaren. Ondertussen komt de wilde eend steeds minder voor. Het aantal broedparen is sinds de jaren 90 namelijk met maar liefst 30% afgenomen. Het aantal overwinterende dieren is met 40% gedaald. Zo wordt de vertrouwde eend opeens veel minder gewoon. De daadwerkelijke afschotaantallen liggen nóg hoger, want de cijfers van de provincies Friesland en Flevoland zijn niet inzichtelijk. Animal Rights heeft een WOB-verzoek ingediend bij deze provincies.

Campagneleider Jessica Smit: “Dit is een slachting van bizarre omvang. Animal Rights pleit voor een directe jachtstop op de wilde eend. Er zou niet gejaagd moeten worden op een soort die zo in aantallen achteruit loopt.”

We moeten uit voorzorg stoppen met alles wat de populatie in gevaar brengt. Dus ook de jacht.

Jessica Smit, Animal Rights

STEEDS MINDER EENDEN

Dit jaar is door Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het Jaar van de Wilde Eend.1 Er zijn namelijk steeds minder wilde eenden. De afname van de broedpopulatie heeft zich in bijna alle landschappen voorgedaan. Alleen in stedelijk gebied lijkt de stand de afgelopen tien jaar stabiel. Opmerkelijk is dat in de landen om ons heen de aantallen niet afnemen.

De oorzaak van de afname is onduidelijk. Meer onderzoek is nodig en dat gaat gebeuren in het Jaar van de Wilde Eend.

Lees ook: ban de jacht in het Jaar van de Wilde Eend

Naar schatting leven er tussen 200.000 en 300.000 broedparen in Nederland. In de winter komen vogels uit andere landen, waaronder Scandinavië en Rusland, in Nederland overwinteren. De maximaal geschatte winteraantallen liggen tussen de 600.000-800.000 dieren.1 Smit: “De oorzaak van de achteruitgang hoeft niet bij de jacht te liggen, maar het helpt in ieder geval niet. We moeten uit voorzorg stoppen met alles wat de populatie in gevaar brengt. Dus ook de jacht.”

Teken onze petitie: verbied de plezierjacht nu

Elk doodgeschoten dier is altijd één te veel, maar onder deze omstandigheden helemaal.

Jessica Smit, Animal Rights

Smit: “Pas sinds 2017 hebben we enig inzicht in de afschotcijfers van de plezierjacht. Wij zijn enorm geschrokken. Aantallen lopen terug, maar ondertussen is de wilde eend de meest bejaagde diersoort van Nederland. Een compleet onverantwoord beleid. Elk doodgeschoten dier is altijd één te veel, maar onder deze omstandigheden helemaal.”

De plezierjacht is niets anders dan een dodelijke hobby uitgeoefend door een selectieve groep mensen.

Jessica Smit, Animal Rights

STOP DE VERMAAKJACHT

Elk jaar worden honderdduizenden dieren in Nederland afgeschoten voor het amusement van een kleine groep jagers. In het jachtseizoen schieten plezierjagers met scherp op hazen, konijnen, fazanten, eenden en houtduiven. Elke winter opnieuw moeten deze dieren rennen en vliegen voor hun leven. Smit: “De plezierjacht is niets anders dan een dodelijke hobby uitgeoefend door een selectieve groep mensen.”

Animal Rights is een petitie gestart en pleit voor een volledig verbod op de jacht. De petitie is inmiddels 15.000 keer getekend.

Teken de petitie: verbied de plezierjacht nu