Main content

Inhoud

Ziggy met 8 weken verkocht op Marktplaats

Nieuws: 17 september 2020
Animal Rights

Marktplaats is een plek waar particulieren hun afgedankte spullen kwijt kunnen of zonder veel moeite aan een lage prijs goederen op de kop kunnen tikken. Dieren vallen volgens Marktplaats ook onder verhandelbare voorwerpen. Honderden dieren veranderen er dagelijks zonder meer van eigenaar. Zo ook Ziggy, een jong katertje van 8 weken oud.

Lees ook het verhaal van Paco, de ara die per opbod werd verkocht.

Op 8 weken verkocht

Ziggy stond met acht weken oud samen met zijn broertjes en zusjes op Marktplaats. Ze werden voor het bedrag van €250,- per katje verkocht. Bij de advertentie stond “ontwormd en ontvlooid”, verder was er niets met ze gedaan. Geen prikjes, geen chip, en eigenlijk nog veel te jong om bij zijn familie weggehaald te worden. Het simpele woordje “rag doll” bij de advertentie deed wonderen, binnen een paar dagen waren ze allemaal verhandeld. Dat Ziggy geen ragdoll is, hinderde de verkoop blijkbaar niet.

Het Nederlands Consumentenrecht lijkt niet van toepassing op Marktplaats. Daarmee is een dier gemakkelijk de dupe en een makkelijke en snelle bron van inkomsten. Het terugleggen van de verantwoordelijkheid van de koper is te gemakkelijk. Veel kopers weten niet waar ze op moeten letten en iedereen kan verkoper worden. Dat is krom, als je daarbij bedenkt dat de regelgeving voor handelaren (stichtingen, asielen etc) heel strikt is.

En toen ging het mis

Een dame op leeftijd was de gelukkige. Nadat zij het katje in handen had werd ze zo snel mogelijk door de verkoper geblokkeerd. Dat terwijl ze toch nog wel wat vragen had. Het nog veel te jonge diertje was druk en nog lang niet opgevoed naar de wensen van de dame. Het diertje was bezig met van alles en nog wat, maar niet met mensen. Hij was op spelen gericht, niet op knuffelen. Het algemene advies is om kittens tot 10 weken en liefst zelfs tot 12 weken bij de moeder en broers en zusjes te houden. Zo leren ze van elkaar grenzen kennen. Kittens die te vroeg worden gescheiden, komen al te vaak op latere leeftijd in een asiel terecht omdat ze “ongewenst gedrag” vertonen.

In het geval van Ziggy deed de dame wanhopige pogingen het diertje terug te geven. Er kwam geen reactie. Gelukkig was een stichting bereid om Ziggy op te nemen. Op dit moment heeft Ziggy een nieuwe thuis gevonden met een oudere kat waar hij nog veel van kan leren.

Stop de online verkoop van dieren

Animal Rights eist opnieuw dat Marktplaats stopt met de verkoop van dieren. Dieren zijn namelijk geen dingen, maar individuen die een goede thuis verdienen. Voor particulieren is het structureel onmogelijk om hiervoor te zorgen. Degelijke asielen hebben procedures voor de selectie van kandidaten, zo kan er een goede match worden gevonden tussen mens en dier. Bovendien zorgen ze voor begeleiding achteraf.

In buurland België is het al verboden voor particulieren om katten en honden online te verhandelen. Bovendien moeten katten gesteriliseerd en gechipt zijn alvorens ze van eigenaar veranderen.

Teken hier de petitie voor dierenrechten in de grondwet.

ADOPT, DON’T SHOP

Denk je erover na om een dier in huis te halen? Kies er dan in de eerste plaats voor om een dier te adopteren uit een erkend asiel. Zowel in Nederland als daarbuiten wachten talloze afgedankte huisdieren op een tweede kans.

Een lijst van erkende asielen in Nederland vind je hier. Een lijst van erkende asielen in België vind je hier.