Main content

Inhoud

Weg met de bontfokkerijen

Nieuws: 29 januari 2017
Bont

Zaterdag 28 januari voerden Animal Rights, GAIA, Bite Back, Animaux en Péril en vzw Dierengeluk actie aan twee nertsenfokkerijen in Langemark en Laarne. Met spandoeken en mega-protestborden trotseerden 120 mensen de kou om hun eis aan de Vlaamse regering duidelijk te maken: verbied de nertsenfokkerij!

De bekende Antwerpse kunstenaar DZIA onderstreepte de eis met een artistieke bijdrage. Voor de ingang van de fokkerijen tekende hij in krijtverf tientallen nertsen die roepen om stopzetting van de nertsenfokkerijen. De pers toonde massaal belangstelling: Het Laatste Nieuws, het Nieuwsblad, Krant van West-Vlaanderen, TV-Oost, Focus WTV, VTM en VRT brachten verslag uit van de actie.

Langemark

Het was de tweede maal dat de dierenrechtenorganisaties gezamenlijk actie voerden bij de nertsenfokkerij in Langemark. In februari 2016 vond hier een eerdere protestactie plaats, naar aanleiding van de misstanden die Animal Rights er toen gefilmd heeft. De beelden toonden duizenden verwaarloosde en gestreste nertsen in sterk vervuilde kooien.

Anno 2017 heeft de Vlaamse regering nog steeds geen werk gemaakt van het beloofde verbod op de nertsenfokkerij. In Langemark riep voorzitter Nadine Lucas de Vlaamse regering opnieuw op om spoed te zetten achter het verbod: “Terwijl onze undercoverbeelden keer op keer aantonen dat de Vlaamse nertsenfokkers de dierenwelzijnswetgeving aan hun laars lappen, blijft het politieke gekibbel over ‘eerlijke compensatievergoedingen’ voor de fokkers aanslepen. De wereld op zijn kop! Onze eis is duidelijk: verbiedt deze structurele uitbuiting van weerloze dieren NU.”

Onze beelden bewijzen dat er geen diervriendelijke methoden bestaan om nertsen om het leven te brengen. Een wettelijk verbod is de enige oplossing om de stress, de angst en de pijn van deze dieren te stoppen.

Campagne-coördinator Benoit van den Broeck

Laarne

In de namiddag zette de actie zich verder bij fokkerij Frenko in Laarne, waar Animal Rights in november 2017 undercoverbeelden heeft gefilmd van de gruwelijke manier waarop nertsen vergast worden. In zijn toespraak haalde Campagne-coördinator Benoit van den Broeck de bedrieglijke pr-campagnes van de Vlaamse bontlobby onderuit: “Onze beelden bewijzen dat er geen diervriendelijke methoden bestaan om nertsen om het leven te brengen. Een wettelijk verbod is de enige oplossing om de stress, de angst en de pijn van deze dieren te stoppen.”

Oproep tot spoedig verbod

Ook GAIA voorzitter Michel Vandenbosch sprak in Langemark en Laarne over de noodzaak van een spoedig verbod. "Nertsen worden op een wrede en gewelddadige wijze vergast en dit enkel en alleen om van hun pelzen bontjassen, kragen of andere accessoires te kunnen maken. Als minister van Dierenwelzijn heeft Ben Weyts de plicht om een einde te maken aan dit lijden."

Protesteer mee!

Laat ook jouw stem horen opdat de 17 Vlaamse nertsenfokkerijen zo snel mogelijk gesloten worden. Teken onze petitie voor een spoedig verbod. Op 10 februari zullen Lucas en Vandenbosch de handtekeningen aanbieden aan de Vlaamse minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts.