Main content

Inhoud

We eisen handhaving op nertsenfokkerijen

Nieuws: 6 december 2016
Bont

Animal Rights en Bont voor Dieren stappen naar de voorzieningenrechter om handhaving bij twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn af te dwingen. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: "Op de gemaakte undercoverbeelden is duidelijk te zien dat er vele nertsen gewond zijn aan hun poten, staart, hals of pels. De dieren worden aan hun lot overgelaten door de nertsenfokker. We willen dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) optreedt tegen dit dierenleed."

Dierenleed

Animal Rights maakte deze beelden bij twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. De eigenaar fokt al ruim 40 jaar nertsen voor hun bont. Op de beelden is te zien hoe een zwaar gewonde nerts niet meer op zijn poten kan staan en langzaam wegkwijnt in de draadgazen kooi. Robert Molenaar, directeur Animal Rights: "We troffen krijsende nertsen in vervuilde kooien aan. Vele nertsen hadden wonden door zelfverminking of toonden andere vormen van gestoord gedrag. Het lijden van deze dieren gaat dan ook door merg en been."

Vele nertsen hadden wonden door zelfverminking of toonden andere vormen van gestoord gedrag

Robert Molenaar, Animal Rights

Nu handhaven

De advocaat van Animal Rights en Bont voor Dieren diende afgelopen vrijdag een handhavingsverzoek in bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Beide organisaties verzoeken de NVWA om onmiddellijk handhavend op te treden, het dierenleed te beëindigen en de overtreders te bestraffen. De NVWA heeft inmiddels wel de beelden bekeken, maar niet opgetreden. De dierenbeschermingsorganisaties zijn dan ook genoodzaakt om de gang te maken naar de voorzieningenrechter.

Volgens beide dierenbeschermingorganisaties is een ruime meerderheid van de bevolking tegen het fokken van nertsen. Dat vandaag de dag nog dieren op deze manier worden behandeld voor een onnodig luxeproduct als bont is onaanvaardbaar.

Verbied de nertsenfokkerij Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer