Main content

Inhoud

Waarom slachthuizen niet willen dat we binnen kijken

Blog: 11 juli 2020
Slacht

Er is een reden waarom we niet mogen binnenkijken in de slachthuizen

Speech van Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout bij de demonstratie voor de poorten van het slachthuis Torhout.

Drie jaar is het geleden sinds we voor het eerst voor een Vlaams slachthuis stonden, waarvan verschrikkelijke undercoverbeelden naar buiten kwamen. We waren met verstomming geslagen, verbijsterd, boos en teleurgesteld. Zelfs bij Animal Rights hadden we nog nooit zulke gruwelijkheden gezien, zo dichtbij huis. De politieke discussies laaiden op en iedereen was het eens met elkaar: zulke gruwelijkheden zouden NOOIT nog mogen gebeuren. We sleepten de dierenmishandelaars voor de rechter en boekten succes: Er werden maximumstraffen onder de huidige Dierenwelzijnwet opgelegd voor zowel het slachthuis als de CEO van Debra Tielt. Een precedent voor de toekomst, maar tegelijk weten we dat er nog veel werk aan de winkel is voor de dieren.

Drie jaar en drie undercoverreportages later staan we OPNIEUW voor een slachthuis waar we gruwelijke undercoverbeelden naar buiten brachten. En de nieuwe, verschrikkelijke beelden tartten opnieuw alle verbeelding. Zelfs het woord ‘hel’ is zacht uitgedrukt, voor wat de dieren hier binnen achter ons hebben moeten doorstaan: We zien hoe kreupele dieren met gebroken poten, verschrikkelijke wonden, prolapsen en zelfs necrotische verwondingen worden aangevoerd. We zien hoe hoogzwangere zeugen spontaan hun biggen aborteren onderweg naar de wachtstallen.

We zien hoe de dieren opnieuw wakker worden aan de slachtlijn, de longen uit hun lijf schreeuwen en onverdoofd, bij bewustzijn gekeeld worden. We zien op de beelden en in de rapporten hoe dieren bij bewustzijn verdrinken in het hete broeibad. Dit is pure horror.

Er is een reden waarom we niet mogen binnenkijken in de slachthuizen, omdat zij daar binnen goed genoeg weten dat het verkeerd is wat ze doen. Omdat er geen enkele manier bestaat om de dagdagelijkse gruwelen binnen slachthuizen ethisch te verantwoorden.

Er is een reden waarom we kinderen meenemen naar de moestuin, maar hen opzettelijk weghouden van slachthuizen en hun ogen bedekken. Zij zijn zwakkeren die we willen beschermen tegen gruwel, geweld en dood. Tegelijk zijn varkens hun cognitieve vaardigheden vergelijkbaar met die van een vierjarig kind, datzelfde kind dat we zo hard willen beschermen.

Varkens zijn sociaal, slapen graag samen, houden er van om in de grond te woelen en ze rouwen ook in groep om de dood van soortgenoten. Varkens zijn levende, voelende individuen en hebben geen leven in de vleesindustrie. Zij hebben een kort bestaan van doorgaans slechts zes maanden vol pijn, angst en een vreselijke dood die hen te wachten staat.

Het slachthuis van Torhout mag een eigen intern onderzoek voeren naar het dierenleed dat Animal Rights aan het licht bracht. Slachthuizen die zelf een intern onderzoek opstarten naar dierenleed is in feite daders van zware mishandelingen hun eigen onderzoek naar de feiten laten doen. Kan het nog absurder?

Dat het er nu anders aan toe zou gaan, is pure greenwashing: We zien in de inspectierapporten dat het probleem van de verdoving al sinds minstens 2017 aan de gang is. De dierenartsen met opdracht hebben dit jarenlang aangekaart zonder dat er verandering kwam. Waarom zou het dan nu ineens wel anders zijn?

Zelfs al voeren slachthuizen zogenaamde verbeteringen door: de dieren gaan nog steeds levend naar binnen en komen in stukken weer naar buiten. De industrie wil ons daarbij wijsmaken dat er in slachthuizen diervriendelijke dingen gebeuren. Als we onszelf de ethische vraag stellen “hoe ontneem je het leven van iemand die niet wil sterven?”, kunnen we alleen maar concluderen dat dit nooit vriendelijk kan gebeuren.

Het gaat hier niet alleen om slachthuis Torhout, het gaat om een falend systeem dat er keer op keer in slaagt om onschuldige dieren de wreedste martelingen te laten ondergaan. En wij vragen ons dan ook luidop af: "In hoeveel slachthuizen moeten wij nog filmen, voordat de overheid eindelijk gaat ingrijpen?"

Het is genoeg geweest, wij eisen een doorlichting van ALLE slachthuizen in ons land en willen de onmiddelijke sluiting van alle falende slachthuizen.

En daarnaast willen wij dat dit horrorslachthuis zich voor de rechter verantwoordt voor verschrikkelijk dierenleed: Animal Rights en GAIA dienden een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen dit horrorslachthuis, wij eisen de sluiting van Van Hoornweder en willen harde straffen voor de dierenmishandelaars!

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer