Main content

Inhoud

Waarom moest een ontsnapte koe dood?

Nieuws: 17 februari 2021
Slacht

Een losgebroken koe is zondagochtend 7 februari 2021 afgeschoten nabij een benzinestation langs rijksweg A4 bij Leiderdorp. Het eerste artikel in het Leidsch Dagblad zegt “noodgedwongen” maar het is Animal Rights volstrekt onduidelijk waarop dat gebaseerd is. Animal Rights wil de onderste steen boven zien te krijgen. Animal Rights dient een klacht in bij de politie. We leggen hieronder uit dat deze 'maatregel' niet alleen buiten-proportioneel was, maar ook nog eens ondeskundig werd uitgevoerd.

Die zondag geldt in het hele land ‘code rood’ vanwege sneeuw en extreme temperaturen. Boer Vincent Hoogenboom uit Oud Ade had acht koeien al een “heel poosje” in een weilandje staan achter de grote Pannenkoekenboerderij op de grens van Leiderdorp en Kaag en Braassem om te grazen op het terrein waar Ikea ooit een nieuwe vestiging wilde openen. Na klachten uit de buurt en met het winterse weer op komst besloot hij ze te verhuizen. Vrijdag en zaterdag haalde hij vijf koeien op om ze elders tijdelijk op stal te zetten. Zondagochtend kwam hij met een trailer de laatste drie dieren ophalen. 1

Boer Hoogenboom: “Dat verliep aanvankelijk probleemloos. Op zaterdag wilden ze nog niet weg, maar nu lieten ze zich zonder moeite bij elkaar drijven. Ik was de koe aan het laden in de trailer, toen een voorbij rijdende automobilist toeterde. Ik kreeg ook nog ’klootzak’ naar mijn kop geslingerd. De koe schrok en draaide zijn kop wild om. Ik moest het touw loslaten. Hij was even van zijn apropos.’’ 2

Animal Rights wil dat de politie een protocol opstelt over hoe om te gaan met ontsnapte dieren, waarin het doden van een dier, buiten zelfverdediging bij acuut persoonlijk levensgevaar, geen optie is.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Ontsnapping

Na een zwempartij en een wandeling bereikte de koe het grote vrachtwagenparkeerterrein van benzinestation Aurora langs de A4. Hoogenboom had ondertussen flink rondgebeld: de politie, de veearts, een schutter om de losgebroken koe te verdoven, een veehandelaar met een vrachtwagen en een paar collega’s met trekkers. Zijn plan was om het dier in te sluiten en mee te nemen, al dan niet verdoofd. Een grote rotonde aan het einde van de Persant Snoepweg en een afrit van de A4 moesten daarvoor worden afgezet. ”Ze was onderhand weer hartstikke rustig. Dat zie je ook op de foto’s,’’ vertelt de boer aan het Leidsch Dagblad. Terwijl de wijkagent Hoogenboom wilde begeleiden naar de parkeerplaats langs de snelweg, werd hij door andere agenten tegengehouden. ”Mij werd verteld dat de officier besloten had dat er met scherp moest worden geschoten. Ja, dat liep wel hoog op. Het is toch je koetje.’’ 1

We willen gerechtigheid voor deze koe en haar ongeboren kind. Ze schiet daar zelf niet zoveel mee op, maar door deze discussie kunnen ontsnapte dieren in de toekomst de kogel mogelijk ontlopen.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Vermoord

“Vanwege het mogelijke gevaar voor het verkeer in de omgeving, werd besloten een jager op te roepen. Die heeft de viervoeter na enkele pogingen gedood, waarbij het dier in de sloot belandde. Daar is het kadaver rond het middaguur weg getakeld,” vat het Leidsch Dagblad het vervolg samen.

De boer tegen het AD: ”Wij hadden alles geregeld om de koe zelf te vangen. We konden een groot fuik maken, er stond een jager klaar om een verdovingspijl te schieten. Zelf vangen mocht ineens niet. Maar kijk naar de foto en de video's die zijn gemaakt. De koe staat er heel rustig bij. Dat was al tien minuten zo. Een gevaar voor de verkeersveiligheid? Er was geen kip op de weg! Laatst was er een ongeluk met een paardentrailer op de A28. De weg ging dicht, twee paarden zijn verdoofd. Waarom kon het toen wel?”

“De situatie is ter plekke beoordeeld door een veearts, een jager en de officier van dienst van de politie. Uiteraard is uitgebreid besproken of het mogelijk was het beest te verdoven,” zegt een politie woordvoerder.

Op Facebook meldt ‘District 16’ verder: “Aangezien de koe paniekerig/agressief gedrag vertoonde en zij een gevaar voor de omgeving en het verkeer was, is door de politie besloten om de koe dood te laten schieten.” 1

“Voordat men tot dit besluit kwam is er nog een dierenarts ter plaatse geweest. Deze gaf aan dat als de koe verdoofd zou worden, de verdoving pas na +/- 10 minuten zou werken. Daarbij was er een grote kans dat de koe, als deze met de verdovingspijl geraakt zou worden, erg wild zou worden. Dit was niet gewenst omdat de koe gemakkelijk de snelweg op kon lopen.”

De meldkamer heeft een lid van het Dieren Incidententeam opgeroepen. Dit team bestaat uit mensen uit verschillende organisaties die opgeroepen kunnen worden om het besluit van de politie uit te voeren, lees jagers.

“Het bleek geen gemakkelijke klus, maar is uiteindelijk wel gelukt,” zegt de politie van District 16.

Animal Rights wil precies weten wie er besloten heeft tot het afschieten van de koe en waarom. Naast die wie en waarom wil Animal Rights ook onderzocht zien hoe dit dier vermoord is; hoezo “enkele pogingen”?

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Code Rood

Het was die zondag noodweer. Op de foto’s is ook te zien dat de wegen vol sneeuw en ijs liggen. Er gold die zondag al ‘code rood’. Mensen werd aangeraden niet de weg op te gaan, verkeer reed stapvoets en wegen waren her en der al afgesloten. Er had eenvoudigweg nog een stukje snelweg afgesloten kunnen worden om dit dier bij het verkeer weg te houden en een kans op leven te geven. Gevaar voor het verkeer lijkt een drogreden. Het afschieten van een ontsnapt dier is voor Animal Rights natuurlijk nooit acceptabel.

Tegenover het Leidsch Dagblad geeft campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights aan dat hij van mening is dat dieren bij incidenten te snel worden gedood. ”Vorig jaar waren elders in het land kratten met kippen van een vrachtwagen gevallen. Omdat de eigenaar niet meer te achterhalen was, besloot de politie om de kippen maar af te maken.’’  1

Ook in het Leiderdorpse geval gelooft hij niet dat doden de enige optie was. ”Zeker niet afgelopen zondag, toen het verkeer op de snelweg door de sneeuw maar stapvoets reed. Als je dan de weg even af moet zetten om het dier veilig te vangen, dan mag dat toch geen probleem zijn?’’

Onderzoek en gerechtigheid

Animal Rights hoopt een onderzoek af te dwingen. We willen precies weten hoe de besluitvorming tot afschieten van de koe tot stand is gekomen. Animal Rights wil ook onderzocht zien hoe dit dier vermoord is; hoezo “enkele pogingen”? De boer en de dierenrechtenactivisten zijn het voor de gelegenheid roerend eens met elkaar dat het anders had gekund en gemoeten.

We willen gerechtigheid voor deze koe en haar ongeboren kind. Ze schiet daar zelf niet zoveel mee op, maar door deze discussie kunnen ontsnapte dieren in de toekomst de kogel mogelijk ontlopen. Animal Rights wil dat de politie een protocol opstelt over hoe om te gaan met ontsnapte dieren, waarin het doden van een dier, buiten zelfverdediging bij acuut persoonlijk levensgevaar, geen optie is.

Dit alles natuurlijk tijdelijk, terwijl we werken aan de afschaffing van de vee-industrie.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer