Main content

Inhoud

Vonnis in rechtszaak Tielt: Veroordeling voor slachthuis en CEO

Nieuws: 19 december 2019
Slacht

Op donderdag 19 december viel het langverwachte vonnis in de rechtszaak tegen Exportslachthuis Tielt. Zowel de CEO als het slachthuis werden berecht naar aanleiding van de undercoverreportage die Animal Rights in 2017 naar buiten bracht. Bijna drie jaar later valt het vonnis: Een geldboete van €8000 effectief, het maximale mogelijke onder de dierenwelzijnswetgeving, voor zowel het slachthuis als de CEO. Campagnecoördinator Els Van Campenhout reageert met gemengde gevoelens: “Uiteraard hadden wij liever de sluiting van het slachthuis gezien. Het belangrijke precedent is dat wij nu als belanghebbende erkend zijn in de rechtszaak. De tegenpartij heeft er hard voor gepleit om ons als niet-belanghebbende te laten bestempelen.”

Uiteraard hadden wij liever de sluiting van het slachthuis gezien. Het belangrijke precedent is dat wij nu als belanghebbende erkend zijn in de rechtszaak.

Els Van Campenhout, Animal Rights

De undercoverreportage

Animal Rights bracht in het voorjaar van 2017 een undercoverreportage naar buiten, waarop te zien is hoe dieren systematisch mishandeld werden bij aankomst in het slachthuis van Tielt. Dieren werden geslagen, geschopt, met kettingen voortgetrokken en sommige dieren werden bij bewustzijn gekeeld.

De beelden brachten een internationale schokgolf teweeg.

Vonnis: precedent voor de toekomst

De rechter paste een verdedigingstruc toe met betrekking tot de beelden: het afschieten van de boodschapper. De beelden zouden de privacy van de slachthuismedewerkers hebben aangetast, en in plaats van de misstanden te filmen, had de undercoverman moeten ingrijpen. De rechter geeft zo bedrijven vrij spel binnen slachthuizen en stallen om met de dieren te doen wat ze maar willen, want als je dit undercover vastlegt maakt dat je onbetrouwbaar en zelfs medeplichtig. Het is natuurlijk absurd dat de privacy van de dierenmishandelaars zwaarder weegt dan het leed van de dieren. Feit blijft dat zonder het dappere undercoverwerk er geen veroordeling was geweest.

De inspectie die naar aanleiding van de beelden werd gedaan door de Vlaamse inspectie dierenwelzijn, werd dan ook wel rechtsgeldig bevonden en leidde tot de veroordelingen. Een ander belangrijk precedent is dat organisaties als Animal Rights ontvankelijk zijn in dit soort zaken. De verdediging betoogde namelijk dat Animal Rights in deze geen belangen had.

De realiteit is dat zonder de beelden er nooit een veroordeling gekomen was. Dierenmishandelaars zullen dus ook in de toekomst verder op basis van undercoverbeelden gestraft kunnen worden.

Animal Rights blijft zich verder inzetten voor de sluiting van dit slachthuis

Els Van Campenhout, Animal Rights

Lopende rechtszaken

Animal Rights heeft nog twee rechtszaken lopen tegen de slachthuizen van Izegem en Hasselt, waar de organisatie in 2017 en 2018 wantoestanden filmde. Runderen en kalveren werden er geslagen, geschopt, mishandeld met het pneumatische penschiettoestel en in Izegem werden sommige dieren zelfs bij volle bewustzijn gekeeld, net zoals in het slachthuis van Tielt.

In zowel de rechtszaak tegen het slachthuis van Izegem als van Hasselt staat Animal Rights burgerlijke partij en wordt er gepleit voor de permanente sluiting van deze horror slachthuizen. Het slachthuis van Izegem werd gesloten na het verschijnen van de undercoverbeelden en is tot op vandaag nog steeds gesloten. Het Hasseltse slachthuis VanDrie sloot tijdelijk de deuren en heropende de deuren na een intern onderzoek.

Animal Rights startte een petitie om alle slachthuizen te sluiten waar de organisatie wantoestanden filmde.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer