Main content

Inhoud

Vlees uit buitenlandse horror-slachthuizen kan ook in Nederlandse en Belgische schappen liggen

Nieuws: 28 januari 2019
Slacht

Nadat Animal Rights in oktober beelden uit Duitsland deelde van afgedankte melkkoeien die met kettingen uit transportwagens werden gesleept, duiken er nu beelden op van dezelfde misstanden in Polen. Op undercoverbeelden van de Poolse nieuwszender Tvn24 is te zien hoe ernstig verzwakte koeien die niet eens meer op hun poten kunnen staan door de slachters aan touwen het slachthuis in de buurt van Warschau worden binnengesleept. 1 Ook worden er koeien met tumoren verwerkt en snijden de slagers deze na het slachtproces af.

Vlees van gemartelde dieren kan op het bord van iedere vleeseter terecht komen

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Export naar rest van EU

Net als vanuit Duitsland wordt rundvlees vanuit Polen door de hele EU geëxporteerd. Naar aanleiding van de Duitse beelden van SOKO Tierschutz zei de NVWA: “Na de PM-keuring in een EU-erkend slachthuis is vlees dat geschikt verklaard is voor menselijke consumptie vrij verhandelbaar binnen de EU. Dat betekent dat er geen certificaten worden afgegeven voor het vervoer van dat vlees naar andere EU-landen." Het FAVV zei: "De interne markt van de Europese Unie is een gemeenschappelijke markt waarin vrij verkeer van goederen, diensten, kapitaal en personen wordt verzekerd."

”Vlees van gemartelde dieren kan dus op het bord van iedere vleeseter terecht komen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen

Deze Poolse reportage toont nog maar eens het belang van undercover werk aan

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Undercover acties

De misstanden in het slachthuis kwamen aan het licht door een undercoveractie van een journalist die zich drie weken lang voordeed als werknemer. In Nederland willen CDA en VVD juist een verbod op dit soort undercover werk en scharen het onder extremisme. "Deze Poolse reportage toont nog maar eens het belang van undercover werk aan," zegt Vermeulen.

Animal Rights

Ook in Nederlandse en Belgische slachthuizen worden keer op keer misstanden aangetoond. De enige manier voor een consument om zeker te weten dat hij of zij niet aan deze praktijken mee werkt, is overstappen op een plantaardig dieet.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer