Main content

Inhoud

Vijf schapen dood bij transportongeluk

Nieuws: 28 januari 2021
Slacht

Op de Plaatweg bij Stellendam is zaterdagavond 23 januari 2021 een veewagen met schapen van de dijk geraakt. 1 Naast materieel van de brandweer kwamen ook twee graafmachines ter plaatste om de veewagen op de kant te tillen. Uit de beelden en het nieuwsitem was onduidelijk of de dieren uit de wagen gehaald waren voordat deze opgehesen werd. Dat zou natuurlijk vanzelfsprekend moeten zijn, maar sinds het ongeluk met een kuikentransport in Siddeburen op 2 december 2020 weten we beter. Daar loopt nog een handhavingsverzoek voor het mishandelen van de dieren na het ongeluk.

Daarom stelde Animal Rights de politie van Rotterdam enkele vragen. We kregen de volgende antwoorden: "De oplegger kwam in de zachte berm terecht en vervolgens in de sloot. De meeste schapen konden levend de oplegger verlaten, maar een aantal overleden. De exacte aantallen zijn niet bekend bij de politie. De betrokkenen hebben zelf voor verdere afhandeling gezorgd; dus verder is er niets bekend bij de politie."

"Ongeveer vijf schapen dood"
Dit gaf nog steeds niet de gewenste duidelijkheid. De belangrijkste vraag was of de schapen eerst uit de vrachtwagen gehaald zijn en het voertuig daarna pas op de dijk terug gezet is, of dat de vrachtwagen opgehesen is met de dieren er in en deze er pas op de dijk uit gehaald zijn? Die vraag werd opnieuw bij de politie neergelegd: "Zoals mijn collega [...] al heeft gemeld, hebben de betrokkenen zelf de afhandeling gedaan. Ik kan uw vragen dus niet beantwoorden." De politie zegt daarmee eigenlijk dat ze heeft verzaakt de slachtoffers van het ongeluk, de schapen, bijstand te verlenen. Nadat we dat te berde brachten, kwam er toch nog snel een werkelijk antwoord: "Toen de vrachtwagen in de sloot terecht kwam is het dak opengeklapt. De levende schapen konden via het dak het weiland ingebracht worden. Daarna is de vrachtwagen weer rechtop gezet. Er waren ongeveer vijf dode schapen te betreuren."
FlakkeeNieuws, van wie we de foto's mochten gebruiken, meldt ons hetzelfde: "Zover ik begreep van de fotograaf zijn de levende dieren eerst uit de wagen gehaald."

Geen registratie, geen onderzoek
Met dit ongeluk begint 2021 zoals 2020 eindigde: dieren sterven bij transportongelukken en voor hun dood wordt niet of nauwelijks verantwoording afgelegd. In Nederland noch in België wordt door het Landbouw - of enig ander - ministerie bijgehouden hoeveel transportongelukken plaatsvinden en hoeveel dieren daarbij omkomen. Ook lijkt niet of nauwelijks te worden onderzocht of er sprake is van schuld voor het verwonden of doden van deze dieren, laat staan dat er vervolging plaatsvindt. Dit is een schande en Animal Rights wil dat daar verandering in komt. Tot die tijd houden we het zelf bij aan de hand van berichten in het nieuws, maar daarin worden de oorzaak en het aantal slachtoffers zelden gemeld.

Dieren worden niet 'gered' bij ongelukken!
Voor dieren die een transportongeluk overleven is er zelden of nooit genade. Ze worden dan ook niet 'gered' na een ongeval, maar op een volgende vrachtwagen geladen voor een troosteloos leven in een stal of om hun reis verder te zetten naar een gewelddadige dood in het slachthuis.

Animal Rights ziet de transportongelukken, net als bijvoorbeeld de slachthuis- en stalmishandelingen of de stalbranden, als bewijs dat de hele keten van de vleesindustrie door en door immoreel is. De dieren in de vee-industrie lijden van hun geboorte tot hun vreselijke dood. Het is voor de dieren, maar ook voor het klimaat, de natuur, het milieu en de volksgezondheid, noodzakelijk dat er volop ingezet wordt op een eiwittransitie van vlees, zuivel en eieren naar plantaardige voeding. Ook zonder de misstanden blijft vlees moord!

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer