Main content

Inhoud

Verschrikkelijke beelden uit Finse bontfokkerijen

Nieuws: 31 juli 2020
Bont

Onze Finse collega’s van Oikeutta Elaimille (Gerechtigheid voor Dieren) maakten undercoverbeelden van de verschrikkelijke omstandigheden waaronder vossen, nertsen en wasbeerhonden worden gehouden op Finse bontfokkerijen. 1 De foto's zijn gemaakt op acht verschillende pelsdierfokkerijen in de Finse regio Österbotten (Fins: Pohjanmaa). De beelden werden in juli 2020 in één weekend gemaakt. Zo ziet de pelsdierfokkerij in Finland eruit.

Animal Rights bevrijdde eind mei vijf poolvossen uit een nertsenfokkerij!

De dieren lijden in de kleine draadgazen kooien aan zware verwondingen aan ogen, oren en staart. Lichaamsdelen worden afgebeten. Vossen vertonen stereotiep gedrag, zoals rondjes draaien in de kooien en bijten op oren, staarten en andere lichaamsdelen. Eén wasbeerhond zit vast gespietst door het oog aan het vergrendelingsmechanisme van de kooideur.

De beelden tonen ook dode dieren die in de kooien zijn achtergelaten. Op een fokkerij in de gemeente Kauhava lag een dode vossenwelp in de kooi, waarvan de kop gescheiden was van de rest van het lichaam. De overige pups speelden met het losse hoofdje en kauwden erop.

Finland is Europa’s grootse exporteur van vossenbont. Het land dood jaarlijks 1,9 miljoen vossen, ruim 1 miljoen nertsen en 153.000 wasbeerhonden. Ook Nederland en vooral België importeren bont en kledingsstukken met bont uit Finland. In 2019 importeerde België voor 298.000 dollar aan Finse bontproducten.2

Zolang een land bontverkoop toestaat is het medeplichtig aan deze misdaden.

Animal Rights dankt Oikeutta Elaimille voor hun werk en het mogen gebruiken van de beelden.