Main content

Inhoud

Doorbraak: het einde van de nertsenfokkerijen in Vlaanderen is nabij!

Nieuws: 23 juli 2018
Bont

Na jarenlang getalm van de Vlaamse regering, na verschillende undercover-onderzoeken door Animal Rights, na vele handtekeningen van burgers die een einde wilden aan het leed van nertsen voor bont, is de kogel eindelijk door de kerk: er komt een verbod op nertsenfokkerijen in Vlaanderen.

We zijn blij met het verbod, maar hebben toch bedenkingen: zullen nertsenfokkers geneigd zijn om vervroegd te stoppen met hun bedrijven?

Benoit Van den Broeck, Animal Rights

De knoop werd eindelijk doorgehakt

De Vlaamse Regering heeft ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee minister Weyts een einde maakt aan de nertsenfokkerij in Vlaanderen. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle 17 nertsenfokkerijen gesloten zijn. Door middel van een compensatieregeling worden de fokkers ook aangemoedigd om hun dieronvriendelijke handel al sneller te stoppen. 1 Het is dus nog een aantal jaren wachten, wat betekent dat nog heel wat dieren zullen lijden en sterven in de nertsenfokkerijen.

Animal Rights is blij met het verbod, maar wil toch meer duidelijkheid over de inhoud van het akkoord. Hoeveel bedragen de compensaties bijvoorbeeld? Zullen nertsenfokkers geneigd zijn om hierdoor vervroegd te stoppen met hun bedrijven?

Undercover-onderzoek: Animal Rights legt de vinger op de wonde

Animal Rights heeft de afgelopen jaren meermaals aangetoond met undercoverbeelden hoe het eraan toegaat op de Vlaamse nertsenfokkerijen. Dat het geen pretje was voor de dieren wisten we al, maar wat we zagen op de beelden was verschrikkelijk. Velen waren geschokt, en de beelden bereikten ook het Vlaams parlement: er worden oa. vragen gesteld aan de minister van Dierenwelzijn over de schrijnende toestanden. De beelden hebben de problematiek van de nertsen opnieuw op de kaart gezet.

Februari 2016
In februari 2016 brachten we beelden naar buiten van verwaarloosde en gewonde nertsen in een onvoorstelbaar smerige fokkerij in het West-Vlaamse Langemark. Op de beelden zie je de stress, angst en pijn van duizenden nertsen die opgesloten zitten in draadgazen kooien. We zien krijsende dieren die door de krappe behuizing met elkaar in de clinch gaan. Het bewijs dat de dieren allerminst gemaakt zijn om op die manier hun leven te slijten.


Video: Animal Rights filmde onvoorstelbaar dierenleed in een nertsenfokkerij in Langemark, West Vlaanderen.

December 2016
Op een nertsenfokkerij in Laarne filmden we met verborgen camera hoe een fokker de regels aan zijn laars lapte toen hij nertsen hardhandig in de gaskist gooide. Op de beelden was ook de gruwelijke doodstrijd te zien van nertsen die vergast werden voor de productie van bont. Maar ondanks de verontwaardiging die ons onderzoek uitlokte bij het publiek, bleef het gepalaver van de regering rondom het sinds 2014 beloofde verbod aanslepen.


Video: Animal Rights legt met verborgen camera's vast hoe nertsen botweg in de gaskist worden gesmeten. We zien hoe de dieren een doodsstrijd doormaken in de gaskist.

Petitie en demonstraties

Februari 2017
Om de druk op de ketel te houden overhandigde Animal Rights een petitie met 40.000 handtekeningen voor een spoedig nertsenfokverbod aan minister Weyts. Een krachtig signaal dat er een einde moet komen aan het fokken van nertsen voor bont. Uit een peiling blijkt immers dat 85% van de bevolking een verbod ondersteunt.

Juni 2017
Samen met de andere dierenorganisaties protesteert Animal Rights bij een nertsenfokkerij in Moerbeke. Dit bedrijf kreeg immers groen licht om uit te breiden en dus méér nertsen te gaan fokken en doden. We trekken aan de alarmbel en eisen een hoogdringend verbod.

December 2017
Om de minister te herinneren aan zijn belofte voeren we actie voor zijn kabinet in Brussel. Het heeft lang genoeg geduurd, vinden wij: ons geduld is op. Het lijden van de dieren gaat onverminderd voort terwijl een verbod op zich laat wachten: onaanvaardbaar!

Help de dieren
Help de dieren
Ideal
Visa
Mastercard
Paypal

Onze strijd is nog niet gestreden. Zolang er bont ligt in de winkels is er werk aan de winkel.

Benoit Van den Broeck, Animal Rights

Vreugde om het verbod, maar strijd is nog niet gestreden

Juli 2018
Animal Rights is opgelucht dat de Vlaamse regering eindelijk de knoop doorgehakt heeft. Ons geduld is lang op de proef gesteld, maar we zijn blij dat het einde in zicht is. Jaarlijks sterven 200.000 nertsen een vergassingsdood. Over enkele jaren komt daar eindelijk een einde aan.

Benoit Van den Broeck, campagnecoördinator Animal Rights: “Het Vlaamse verbod is een belangrijke stap vooruit om een einde te maken aan het leed van dieren voor de productie van bont. We zijn er uiteraard dolblij mee, maar onze strijd is helemaal nog niet gestreden. Zolang er nog bont in de winkels ligt zullen wij doorgaan met de mensen te informeren en sensibiliseren over het vreselijke lot van dieren in de internationale bontindustrie. We willen wereldwijd een einde aan het leed van ALLE pelsdieren.”