Main content

Inhoud

Varkensfokkers dulden geen pottenkijkers

Nieuws: 7 maart 2016
Slacht

Dierenrechtenorganisatie Bite Back bracht in 2013 undercoverbeelden naar buiten van gewonde en verwaarloosde varkens in de Vlaamse varkenshouderij. Deze beelden ontvingen nationale media-aandacht en schokten het grote publiek. De varkensfokkers waren niet blij met de beelden en klaagden Bite Back aan. Binnenkort verschijnen leden van Bite Back voor de rechter.

"We staan faliekant achter onze collega's van Bite Back. De schokkende beelden laten precies zien wat er achter de gesloten staldeuren plaats vindt. Varkens zijn voelende, levende wezens en verdienen onze bescherming."

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights

Onderzoeksteam

In 2013 heeft een groep vrijwilligers in het geheim onderzoek gedaan naar verschillende varkensbedrijven in Vlaanderen. De verkregen undercover beelden en foto’s werden door het anonieme onderzoeksteam overhandigd aan Bite Back, die dit onderzoek naar buiten bracht.

Reputatieschade

Bite Back dreigt nu als klokkenluider gestraft te worden omdat ze het ware gezicht van deze industrie aan het licht bracht. De varkensboeren spreken van reputatie- en economische schade, van belaging en lasterlijke aangifte, en eisen een compensatie van meer dan 70.000 euro terwijl gerechtskosten blijven oplopen. Door deze immense bedragen wordt Bite Back in haar bestaan bedreigd. De dierenrechtenorganisatie heeft een solidariteitspetitie gestart op haar website.

Varkensleed Vlaanderen

De schokkende foto’s en filmbeelden tonen het immense varkensleed in de Vlaamse veehouderij. Een biggetje wordt langzaam geplet door de zeug, een ander biggetje ligt te verdrinken in een waterbak. Dode biggetjes, ontstoken ogen, verlammingen, zweren en tumoren zijn eerder regel dan uitzondering. Het onderzoek gebeurde niet zomaar in een paar bedrijven, maar in negen bedrijven, verspreid over drie provincies. En het waren niet zomaar de eerste de beste bedrijven, maar bedrijven van varkensboeren met een voorbeeldfunctie, die de sector zouden moeten vertegenwoordigen. Woordvoerders en voormalige bestuursleden van de Vereniging voor Varkenshouders en het Algemeen Boeren Syndicaat, winnaars van de Golden Pig Award, zaakvoerders die claimen in hoge mate rekening te houden met het welzijn van hun varkens.

Niet te stoppen

Bite Back heeft zich niet uit het veld laten slaan door de aanklacht van de varkensfokkers. De afgelopen jaren hebben zij talloze straatactiviteiten op touw gezet om mensen te informeren over het leed achter het stukje vlees. Vorig jaar zomer voerde Animal Rights samen met Bite Back actie bij het beruchte varkensslachthuis in Zele. Uit mededogen kregen de varkens in de transportwagens water voordat zij het slachthuis binnen reden. De actie was een protest tegen de uitbuiting van dieren in de veehouderij en kon rekenen op veel mediabelangstelling.