Main content

Inhoud

Varkens worden nog steeds levend gekookt

Nieuws: 17 januari 2020
Slacht

Varkens verdrinken nog steeds gillend in de hete broeibaden van slachthuizen. Animal Rights legde dit op beeld vast in 2017 in Tielt, RTL Nieuws toonde aan dat dit ook in Nederland gebeurt in 2018 1 en uit recente inspectierapporten van de NVWA (januari 2018 tot en met juli 2019), opgevraagd door Varkens in Nood, blijkt dat het nog steeds gebeurt. 2 3

Uit de inspectierapporten

De inspecteurs zagen het in anderhalf jaar tijd zes keer voor hun ogen gebeuren. Het werkelijke aantal gevallen zal velen malen hoger zijn. Een inspecteur noteert: "De varkens moeten in dit stadium dood zijn. Ik zag een varken de broeibak inzakken en onderdompelen in het hete water van circa 60 graden. Het dier bleef zodanig tekeer gaan dat het water over de broeibak gutste.” Er wordt niet goed gecontroleerd of varkens daadwerkelijk dood zijn: "Ik zag verschillende varkens nog stampen met hun achterpoten. Ik zag ook dat een varken de kop wat achterover gooide en hevig begon te spartelen. Het dier was nog in leven.” Ook trof een inspecteur een varken aan dat in de kadaverbak was gedumpt, maar nog bleek te leven. Verder werden er dieren geschopt en geslagen. Er is niets veranderd!

Het is onbegrijpelijk dat om deze informatie boven water te krijgen er opnieuw een Wob verzoek nodig was. De NVWA zou dit soort zaken zelf moeten melden inclusief de namen van de schuldige bedrijven.

Wat deze recente rapporten ook duidelijk maken is dat het aantal sterren dat er later in de supermarkt op de in cellofaan-verpakte, ontlede lichaamsdelen van een dier worden geplakt niets zeggen over het lijden van dat betreffende dier. Er zijn geen speciale slachthuizen voor 'sterren-vlees'.

Stop de slacht!

De overheid en vleesindustrie zullen kunnen leven met de roep om meer inspecteurs, hogere boetes en stringenter cameratoezicht, want dat betekent dat het systeem van uitbuiting in stand wordt gehouden. Je beëindigt dit structurele geweld, deze geïnstitutionaliseerde onderdrukking van levende voelende wezens alleen door de slachthuizen te sluiten en een einde te maken aan de vleesindustrie.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer