Main content

Inhoud

Varkens overleven hitte transport niet

Nieuws: 25 juli 2019
Slacht

Gisteren kondigde de KMI voor het eerst code rood af. Terwijl de hoogste temperatuur ooit in België werd gemeten - 39,9 graden - en de mens verkoeling zocht aan het zwembad, gingen ondertussen de veetransporten gewoon door. In tegenstelling tot de omringende landen kent België hiervoor geen hitteplan of transport-stop.

Animal Rights filmde gisteren ook bij een Nederlands slachthuis: Diertransporten gaan ook tijdens hitterecord gewoon door.

Porc Meat Zele

De gevolgen voor de dieren zijn verschrikkelijk. Animal Rights filmde gisteren hoe in de middag, op het heetst van de dag, nog vrachtwagens werden gelost bij Porc Meat in Zele. De gevolgen waren duidelijk zichtbaar. Onder het losplatform lagen overleden varkens als afval aan de kant gegooid.

Animal Rights bestede in 2016 al aandacht aan de misstanden bij Porc Meat: ANIMAL RIGHTS FILMT MISSTANDEN BIJ PORC MEAT IN ZELE

eerste hittegolf van 2019

Ook een maand geleden tijdens de vorige, iets gematigdere hittegolf, filmde Animal Rights bij diverse slachthuizen hoe trailers met varkens en runderen in de brandende zon stonden te wachten voor diverse slachthuizen, waaronder ook Porc Meat.

Varkens zweten niet

“Ze hijgen met open mond en het hele lichaam beweegt wanhopig mee op het ritme van de snelle, oppervlakkige ademhaling; ogen zijn vaak bloeddoorlopen, sommige varkens hebben schuim op de lippen, en de gevoelige snuiten zoeken wanhopig naar ieder briesje,“ beschreef Animal Rights campagnecoördinator Els van Campenhout het lot van de varkens in Zele toen.

Hittestress

Varkens kunnen slecht tegen hitte; ze zweten namelijk niet. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden te nemen, maar de onnatuurlijke situatie in de stallen en transportwagens geeft die mogelijkheid niet. Hitte leidt tot stress en dat kan uiteindelijk tot de dood leiden.

regering, neem verantwoordelijkheid!

Het is duidelijk dat boeren, transporteurs en slachthuizen geen verantwoording nemen en deze misdaad tegen de dieren laten voortbestaan. Animal Rights verwacht dan ook van de regering direct maatregelen om aan deze hel een einde te maken.

kies plantaardig!

Animal Rights wil dat diertransporten op zomerse dagen verboden worden en roept de mensen op om met deze hittegolf ook eens stil te staan bij het leed van de landbouwdieren. We moedigen de mensen aan om te kiezen voor een plantaardige voeding, wat beter is voor de dieren, voor je eigen gezondheid en voor het leefmilieu.