Main content

Inhoud

Trofeejagers doen ijsberen uitsterven

Nieuws: 22 april 2020
Jacht

Natuurbeschermers trekken aan de alarmbel. De jacht vormt een belangrijke bedreiging voor ijsberen. De dieren hebben het al moeilijk door de klimaatverandering maar mogen nog steeds bejaagd worden in Canada.

Rowena Vanroy, Animal Rights: "Het is ronduit schokkend dat dieren die al zo veel te lijden hebben onder door de mens gemaakte rampen, ook nog eens worden overgeleverd aan trofeejagers. Dit moet stoppen.”

Lees ook: Uitgestorven dieren schieten in Zuid-Afrika.

Trofeejacht belangrijke bedreiging voor ijsberen

IJsberen zijn het icoon van de strijd tegen de klimaatverandering. De dieren worden inderdaad bedreigd door habitatverlies en gebrek aan voedsel als gevolg van de smeltende ijskappen. Maar ook bejaging kan een belangrijke impact hebben op de achteruitgang van de soort. Volgens de IUCN zouden er nog maar een 26.000 ijsberen over zijn in het wild.1 Verwacht wordt dat hun aantal tegen 2050 met nog 30% zal afnemen door klimaatverandering.2 Meer dan tweederde van de ijsberen leeft in Canada.

Dat de voornaamste bedreiging voor de ijsbeer klimaatverandering is, neemt niet weg dat bejaging de fragiele situatie nog verder kan verergeren. De ijsbeer is gevoelig voor bejaging. De soort is sterk afhankelijk van de overleving van volwassen individuen, plant zich traag voort, leeft in extreme omstandigheden en is uitzonderlijk kwetsbaar voor de gevolgen van de degradatie van hun habitat door klimaatverandering en vervuiling.3

We leven in een tijd van ongezien biodiversiteitsverlies. Het is nu het moment om in te grijpen voor het te laat is.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Ook Belgische jagers betrokken

Ook in België zijn er jagers die naar Canada trekken om ijsberen af te slachten en hun aantal neemt toe. De afgelopen 10 jaar werden er 138 trofeeën afkomstig van ijsberen uit Canada ingevoerd. Het gaat daarbij om huiden, beenderen, hoofden en volledige lichamen.1

CITES, de instantie die wilde dieren moet beschermen tegen de negatieve effecten van internationale handel, laat de handel in dode lichaamsdelen van ijsberen uit Canada nog steeds toe omdat het een belangrijke inkomstenbron is voor de inuit. Volgens Animal Rights zijn traditie en economische belangen echter geen excuus om dieren te doden voor de sport.

IJsbeerspecialist Andrew Derocher: “Canada's management has drifted from a precautionary sustainable approach…to one seeking maximum harvest levels with fewer safeguards” (Ottawa Citizen 2012) en “Estimates of sustainable harvest are based on methods established 30 years ago and don’t include habitat loss as a modifying factor”.2

Dieren die al zo veel te lijden hebben onder door de mens gemaakte rampen worden ook nog eens overgeleverd aan trofeejagers.

Rowena Vanroy, Animal Rights

De sterkste dieren worden afgeslacht

Trofeejagers betalen grof geld voor hun hobby. Een luxueuze reis om ijsberen te schieten kan tot 46.000 $ kosten.1 In ruil daarvoor willen ze de mooiste, sterkste dieren schieten, omdat zij de mooiste trofeeën maken.

In Canada worden er twee keer zo veel mannelijke als vrouwelijke ijsberen gedood, wijzen studies uit. Deze dieren kunnen nodig blijken voor het voortbestaan van de soort naarmate de habitat van de ijsbeer verder afneemt. 2 3

Milieuadvocaat Zak Smith: “We may be removing animals that are the key to their own adaptability. We’re inserting ourselves into the evolutionary process by actually taking some animals out of the gene pool.”4

Lees ook: 5 argumenten tegen de trofeejacht.

Verbod op import- en export van jachttrofeeën

Animal Rights noemt de trofeejacht misdadig en pleit voor een volledig importverbod op jachttrofeeën. Immers zijn ook leeuwen, giraffen, neushoorns, en nog tientallen andere diersoorten het doelwit van trofeejagers. Daarom zijn we een petitie gestart die intussen al 17.000 handtekeningen telt.

“We leven in een tijd van ongezien biodiversiteitsverlies. Het is nu het moment om in te grijpen en de ijsberen te beschermen voor het te laat is.”, zegt Vanroy.

Teken hier de petitie: Stop de trofeejacht nu!

Stop de trofeejacht nu Teken de petitie! Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer