Inhoud
Tijdlijn - Op weg naar sluiting van alle bontfokkerijen
Vanaf 1 januari 2024 is de nertsenfokkerij in Nederland en België verboden. Animal Rights blijft de bontsector op de voet volgen in de aanloop naar het verbod.
2020 - Het corona jaar
Op 20 april vraagt Animal Rights om striktere controle van nertsenfokkerijen, omdat het daar de laatste jaren aan ontbroken heeft.
Op 23 april 2020 wordt bekend dat bij nertsen op een fokkerij in Nederland het covid-19 virus is vastgesteld. Het aantal besmette fokkerijen loopt snel op. Op 3 juni besluit de Nederlandse overheid tot het ruimen van besmette bedrijven, een maatregel die Animal Rights samen met Bont voor Dieren tevergeefs via de rechter probeert tegen te houden.
Ondertussen bevrijden we ook nog vijf vossen uit een nertsenfokkerij.
Op 8 juni demonstreren we voor een onmiddellijk einde van deze industrie in Den Haag.
Op 23 juni worden diverse moties aangenomen in de Tweede Kamer die onmiddellijk een einde moeten maken aan de nertsenfokkerij in Nederland. Vooralsnog weigeren de verantwoordelijke ministers deze uit te voeren. We uiten ons ongenoegen hierover in een brief.
Op 7 juli filmen we hoe een levende nerts in een destructiecontainer terecht komt.
Vervolgens blijkt dat meerdere nertsen tegelijk vergast worden, wat niet mag. Animal Rights en Bont voor Dieren dienen een handhavingsverzoek in.
Op 28 augustus komt eindelijk het nieuws naar buiten: ministers Schouten en De Jonge nemen het advies van het OMT-Z over. Er zal een wet ingediend worden waarmee een vervroegde sluiting van de nertsenfokkerijen uitgevoerd kan gaan worden. Voor maart 2021 moeten de kooien leeg zijn. In de tussentijd zijn al 43 besmette bedrijven 'geruimd'.
Lees alles over nertsen & corona hier: NERTSEN & CORONA - TIJDLIJN 2020
Levende nerts in destructiecontainer
2019 – Steeds minder nertsen in Nederland
NL - Het op één na grootste pelzen-veilinghuis ter wereld is failliet. Het prestigieuze North American Fur Auctions (NAFA) diende 31 oktober haar faillissement in. Meerdere Brabantse bontfokkers zijn crediteur.
NL - De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst heeft op elf plekken in Nederland invallen gedaan bij negen nertsenfokkers en hun financiële adviseurs. Zij worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie, belastingfraude en witwassen van 50 miljoen euro.
NL - Bont voor Dieren lanceert een meldpunt over misstanden op de nertsenfokkerij en tijdens transport.
NL - Sinds 2013 zijn er dertig bontfokkerijen gesloten en worden er maar liefst 200.000 moederdieren minder gefokt. Volgens het Centraal Bureau van de Statistieken zijn er nu nog 130 nertsenfokkerijen actief met zo’n 800.000 moederdieren.
Vlak voor Kerst stopt DAKA op verzoek van Animal Rights met de verkoop van bont.
2018 – Nertsenfokverbod in Vlaanderen
NL - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft Animal Rights en Bont voor Dieren in het gelijk gesteld. De dierenrechtenorganisaties waren naar de rechter gestapt omdat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) aangeleverde undercoverbeelden had moeten betrekken in het onderzoek naar misstanden op twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn.
NL - Volgens signalen vanuit de Nederlandse bontsector stopt 30 tot 40% van de nertsenfokkers voor het einde van het jaar met de bedrijfsvoering.
BE - De Vlaamse regering heeft ingestemd met een ontwerp van decreet waarmee minister Weyts een einde maakt aan de nertsenfokkerij in België. Uiterlijk op 1 december 2023 moeten alle 17 nertsenfokkerijen gesloten zijn. In Wallonië en Brussel geldt al een verbod en zijn geen nertsenfokkerijen actief.
NL - In het Limburgse Ubachsberg staat een oude en vervallen nertsenfokkerij. Eerder dit jaar zaten er nertsen onder erbarmelijke omstandigheden en ernstig verwaarloosd. Animal Rights en Bont voor Dieren hebben een handhavingsverzoek ingediend.
2017 – Actie voor een fokverbod in Vlaanderen
BE - In januari voert Animal Rights actie aan twee nertsenfokkerijen in Langemark en Laarne. Met spandoeken en mega-protestborden trotsereen 120 mensen de kou.
BE - Animal Rights biedt 40.000 handtekeningen aan op het Kabinet van minister Ben Weyts te Brussel. De petitie is overhandigd aan minister Weyts voor een spoedig verbod op de nertsenfokkerij.
NL - In 2017 heeft de NVWA opnieuw controles uitgevoerd bij de 20 bontfokkerijen die vorig jaar illegaal waren uitgebreid.
BE - Een honderdtal activisten hebben voor een fokverbod op nertsen gedemonstreerd bij bontfokkerij Moerwegel Mink in het Oost-Vlaamse Moerbeke.
NL - Nertsenfokkers blijven uitbreidingsvergunningen aanvragen bij provincies en gemeenten. Volgens de wet moeten nertsenhouders hun deuren echter sluiten per 2024 en mogen ze tot die tijd niet uitbreiden. Zo hebben nertsenfokkers in Bergeijk, Putten en Stavenisse recentelijk vergunningen ontvangen om duizenden fokteven (moedernertsen) extra te houden.
NL - Animal Rights en Bont voor Dieren voeren samen actie op het Plein voor het regeringsgebouw in Den Haag. De dierenorganisaties waarschuwen voor dierenmishandeling tijdens de vergassingsperiode en eisen toezicht.
BE - Een tachtigtal activisten voeren actie in de Brusselse Koolstraat, vlakbij het kabinet van Vlaams minister van dierenwelzijn, Ben Weyts. Doel van de actie is de minister nogmaals te herinneren aan zijn belofte om de nertsenfokkerijen in Vlaanderen te verbieden.
2016 – Controle op bontfokkerijen neemt toe
BE - Animal Rights toont schokkende undercoverbeelden van verwaarloosde en gewonde nertsen in een voormalige steenbakkerij in Langemark. De beelden laten ook zien dat de fokkerij zwaar vervuild is.
NL - In februari schrijft de staatssecretaris van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer overtreders van de Wet verbod pelsdierhouderij op te sporen en proces verbaal op te maken. Hij zegt toe zorgvuldig te gaan monitoren op dieraantallen.
NL - Uit antwoorden op Kamervragen van de SP blijkt dat het ministerie van Economische Zaken nertsenfokkerijen in 2016 eindelijk is gaan controleren. Bij een derde, oftewel 20 van de 64 gecontroleerde nertsenfokkerijen, worden te veel nertsen gehouden.
BE - De Vlaamse overheid faalt in toezicht op de nertsenfokkerij. Dat blijkt uit verslagen van alle dierenwelzijnsinspecties die de afgelopen vijf jaar uitgevoerd werden in de 17 nertsenfokkerijen leverde in totaal 13 inspectielijsten op. In zes van de zeventien bedrijven bleek al 5 jaar geen dierenwelzijnsinspectie uitgevoerd te zijn. Negen bedrijven ontvingen in de loop van 5 jaar tijd één keer het bezoek van een dierenwelzijnsinspecteur. Bij twee bedrijven werden in 5 jaar tijd twee dierenwelzijnsinspecties uitgevoerd.
NL - Animal Rights heeft inspectierapporten bij nertsenfokkerijen in Nederland opgevraagd. Hieruit blijkt dat van 2012 tot en met 2015 slechts acht van de in totaal 168 nertsenfokkerijen gecontroleerd op het welzijn van de dieren. Van deze acht fokkerijen waren er zes waar overtredingen werden geconstateerd.
BE - Animal Rights houdt een protestactie bij nertsenfokkerij in Langemark. De organisatie wil dat de fokkerij zo spoedig mogelijk sluit.
NL - Animal Rights brengt beelden naar buiten van structureel dierenleed op twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn. Daarnaast worden met verborgen camera’s de hardhandige vergassing van nertsen opgenomen.
NL - Op 16 december verliest de bontsector de rechtszaak en wordt het verbod op de nertsenfokkerij definitief.
BE - Animal Rights heeft met verborgen camera's een bontfokker in Laarne betrapt op het smijten met nertsen. Op de beelden is te zien hoe nertsen langzaam stikken door het gas in de kist.
2015 – Uitbreiding van nertsenfokkerijen in Nederland
NL - In de Algemene Ledenvergadering van de bontsector op 9 april wordt gerept over uitbreidingen van nertsenfokkerijen nu de wet buitenwerking is getreden. Men is bewust van de maatschappelijke onrust die deze uitbreidingen te weeg brengen: “Op alle niveaus is men bang voor uitbreiding van nertsenbedrijven."
NL - In oktober eist Animal Rights dat er opgetreden wordt bij nertsenfokkerij Rios Mink in Rosmalen vanwege de gewonde nertsen en smerige kooien.
NL- Op 10 november wint de staat het hoger beroep: de wet verbod pelsdierhouderij is direct weer van kracht.
NL - Animal Rights eist van de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Zuid-Holland dat zij de vergunningen van 26 nertsenfokkerijen intrekt vanwege de massale uitbreidingen. In Zeeland is Gedeputeerde Staten verzocht een lopende vergunningsaanvraag af te wijzen.
NL - Animal Rights vraagt bij de overheid de meldingsformulieren op van alle nertsenfokkers waarop staat hoeveel nertsen ze mogen houden.
NL - In december filmt Animal Rights hoe nertsen op hardhandige wijze in de gaskist worden gesmeten op de nertsenfokkerij Rios Mink in Rosmalen.
2014 – Verbod nertsenfokkerij in Nederland tijdelijk buiten werking
- NL - De bontsector stapt naar de rechter en wordt in het gelijkgesteld omdat de schadevergoeding niet goed is uitgewerkt. De staat gaat in hoger beroep.
2013 – Wet verbod op de Pelsdierhouderij van kracht in Nederland
- NL - Op 4 januari 2013 wordt, na jarenlange politieke debatten en publiekscampagnes van Bont voor Dieren, het nertsenfokverbod van kracht. Bontfokkers mogen nog tot 1 januari 2024 nertsen fokken maar niet uitbreiden of de fokkerij verkopen aan een ander. Het aantal vergunde nertsen en kooien op 4 januari 2013 is bepalend.