Main content

Inhoud

Tielt: twee jaar na de horrorbeelden

Nieuws: 22 maart 2019
Slacht

Morgen is het precies twee jaar geleden dat Animal Rights de verschrikkelijke undercoverbeelden van Tielt naar buiten bracht. Intussen moeten zowel het slachthuis als de CEO zich voor de rechter verantwoorden. 1 Els Van Campenhout, campagnecoördinator Animal Rights: “We hopen dat het slachthuis nog dit jaar sluit en nooit nog de deuren zal heropenen.”

We hopen dat het slachthuis nog dit jaar sluit en nooit nog de deuren zal heropenen.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Schokgolf van verontwaardiging

Toen de beelden naar buiten kwamen ging dat gepaard met een schokgolf van verontwaardiging door heel België en Nederland. Op de undercoverreportage is te zien hoe de dieren heel hard worden aangepakt: varkens worden geslagen, geschopt en mishandeld

Sommige dieren sterven door verdrinkingsdood in een broeibad van 60°C en anderen worden bij bewustzijn gekeeld. Hier worden duizenden dieren per dag geslacht in de meest onvoorstelbaar gruwelijke omstandigheden.

Van Campenhout: “Animal Rights geeft slachthuizen glazen muren, om mensen te laten inzien wat daar allemaal plaatsvindt."

Animal Rights geeft slachthuizen glazen muren, om mensen te laten inzien wat daar allemaal plaatsvindt.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Slachthuis Tielt flirt met faillissement

In november 2018 raakte bekend dat Debra Meat/NV Exportslachthuis Tielt uitstel van betaling had aangevraagd en heeft gekregen. Daarop werd een voorlopig bewindvoerder aangesteld als laatste hoop voor het slachthuis.

Delhaize zette de samenwerking met het slachthuis meteen stop na het zien van de beelden. Ook de Afrikaanse varkenspest was een streep door de rekening van het slachthuis, dat zich nu in financiële moeilijkheden bevindt. 1

Proces: Oordeel op 25 november 2019

Het slachthuis en de CEO moeten zich voor de rechter verantwoorden voor inbreuken op de wet dierenwelzijn en inbreuken m.b.t. hygiëne en volksgezondsheid. Er zullen verschillende zittingen volgen en het uiteindelijke oordeel valt op 25 november 2019.

Petitie

Animal Rights wil het slachthuis van Tielt voor altijd gesloten zien. Animal Rights riep minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, op om dierenleed in de veehouderij strenger te bestraffen en om dierenrechten op te nemen in de grondwet. De petitie voor de sluiting van het slachthuis in Tielt werd 175.000 keer ondertekend en overhandigd aan Ben Weyts.

Teken onze petitie om alle slachthuizen te sluiten waar we misstanden gefilmd hebben.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer