Main content

Inhoud

Straathof veroordeeld tot 8 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf

Nieuws: 30 oktober 2019
Slacht

Na deze veroordeling kan het niet langer zo zijn dat de familie Straathof en hun bedrijf Sebava in Nederland gewoon hun gang kunnen blijven gaan.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Gevolgen voor Nederland

Tot nu toe weigerden de Nederlandse overheden het Duitse beroepsverbod naar een houdverbod in Nederland te vertalen. “Na deze veroordeling kan het niet langer zo zijn dat de familie Straathof en hun bedrijf Sebava in Nederland gewoon hun gang kunnen blijven gaan,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Animal Rights eist dat, nu Straathof’s behandeling van dieren door een Europese rechtbank als crimineel bestempeld is, de Nederlandse overheden de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) inzetten om Sebava de hen verleende vergunningen in Nederland te ontnemen.”

Strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor dierenleed

De Duitse veroordeling draait onder meer om het houden van zeugen in te kleine kooien, het op illegale wijze doden van biggen, en het niet behandelen van zieke dieren. Het is voor het eerst dat in Duitsland een houder van dieren wettelijk veroordeeld is tot een gevangenisstraf voor overtredingen van de dierenbeschermingswet. In alle voorgaande gevallen werden dierenmishandelaars enkel gewaarschuwd of beboet. “Het vonnis bevestigt de strafrechtelijke verantwoordelijkheid van veeboeren voor het lijden van dieren; een zienswijze waarop ook in Nederland gehandhaafd moet worden,” zegt Vermeulen.

Straathof in Nederland

Straathof bestiert met zijn zonen en bedrijf Sebava ook varkensfabrieken in Nederland; onder andere in Flevoland (Creil), Noord-Brabant (Hoeven, Lierop en Veghel) en Limburg (Koningsbosch).

Zijn lege schuren in Mariënheem staan te koop. Voor de afgebrande stallen in Kapel-Avezaath, waarin 20.000+ varkens omkwamen, is het vergunningentraject opgestart voor herbouw.

Teken onze petitie tegen de herbouw!