Main content

Inhoud

Stop de verkoop van levende schaaldieren

Nieuws: 27 maart 2021
Slacht

Sinds 2016 is de laatste zaterdag van maart World Day for the End of Fishing (WoDEF).1 Het is een internationale campagne van dierenrechtenorganisaties die een einde willen aan de visserij.

Voor de WoDEF van 2021 richt Animal Rights haar blik op de verkoop van levende schaaldieren die de consument vervolgens thuis zelf moet doden. “Het doden van zoogdieren en pluimvee is aan wetgeving gebonden, terwijl iedereen een levende kreeft mag kopen om deze vervolgens levend te koken of te bewerken met een mes,” zegt Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger.

Animal Rights roept op om de verkoop van levende schaaldieren te verbieden.

Te koop in groothandels en op de markt

Levende kreeften, krabben en garnalen zijn vanwege de publieke verontwaardiging uit de Nederlandse supermarkten verdwenen. Alleen op markten in gespecialiseerde Aziatische winkels, visspeciaalzaken en groothandels staan nog aquariums met levende dieren. In België koop je ook nog levende dieren bij de buurtsuper.

Animal Rights filmde gesprekken met vriendelijke en behulpzame medewerkers van Amazing Oriental, Hanos, Makro en Sligro in Nederland en bij Delhaize en Carrefour in België om deze onverantwoorde handel in levende dieren in beeld te brengen.

Canadese kreeften en Alaska ‘king crabs’ hebben er al een lange reis opzitten als ze net als noordzeekrab en oosterscheldekreeft in Zeeland ‘verwaterd’ worden. Dit houdt in dat ze in schoon water worden geplaatst om zich leeg te poepen.

Vanaf dat de dieren gevangen zijn, krijgen ze geen voedsel meer en het streven is om de dieren binnen twee weken te verkopen. Al die tijd teren de dieren in op hun reserves. Aan de buitenkant is aan de kreeften en krabben niet veel te zien, omdat de schaal niet mee krimpt. Bij Hanos crepeerde zo in ieder geval één onverkoopbare grote kreeft, bleek uit een van onze gesprekken.

Geen van de winkels en groothandels die Animal Rights bezocht, gaf de consument instructies mee. De verkopers gaven aan dat buiten de winkel de dieren nog één, maximaal twee dagen overleven. Als de consument ten minste niet de stommiteit begaat om de zeedieren in water te willen bewaren.

De aquaria in de winkels zijn kaal, er is geen andere afleiding dan elkaar, de hoofdreden waarom de scharen met elastiek worden dicht gehouden. Kannibalisme komt echter toch voor. Bij de Makro werd een rivierkreeft teruggevonden in de afvoer.

Kreeften voelen pijn

Al in 2005 verklaarde het wetenschappelijk panel voor dierengezondheid en -welzijn (AHAW) van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dat in ieder geval grotere kreeftachtige complex in gedrag zijn en een zekere mate van bewustzijn lijken te hebben. Ze hebben een pijnsysteem en een aanzienlijk leervermogen. Alle kreeften, krabben en garnalen kregen daarom dezelfde bescherming als gewervelde dieren voor experimenten en andere wetenschappelijke doeleinden.1

Wat Animal Rights betreft is het niet meer van deze tijd om met een dier onder de arm naar huis te gaan en het vervolgens zelf te doden. Daarnaast zijn er nu ook veganistische alternatieven voor kreeft, krab en garnalen. Animal Rights roept dan ook op om de verkoop van levende schaaldieren te verbieden.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer