Main content

Inhoud

Stop de verkoop van levende schaaldieren!

Nieuws: 27 maart 2021
Slacht

De laatste zaterdag van maart is sinds 2016 de World Day for the End of Fishing (WoDEF). 1 Het is een internationale campagne van dierenrechtenorganisaties die een einde willen zien aan de visserij praktijken.

Voor de WoDEF van 2021 richt Animal Rights haar blik op de verkoop van levende schaaldieren die de consument vervolgens thuis zelf moet doden. “Het doden van zoogdieren en pluimvee is aan allerlei regels gebonden, ondermeer met betrekking tot huisvesting en het verdoven van deze dieren voordat ze geslacht worden, terwijl iedereen een levende kreeft kan kopen, deze in een wasbak of koelkast kan bewaren en vervolgens levend in een pan kokend water gooien of er op los hakken met een mes,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. Animal Rights roept op om de verkoop van levende schaaldieren te verbieden.

Het doden van zoogdieren en pluimvee is aan allerlei regels gebonden, ondermeer met betrekking tot huisvesting en het verdoven van deze dieren voordat ze geslacht worden, terwijl iedereen een levende kreeft kan kopen, deze in een wasbak of koelkast kan bewaren en vervolgens levend in een pan kokend water gooien of er op los hakken met een mes.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

In NL bijna alleen in groothandels, in BE ook in de supers

Levende kreeften, krabben en garnalen zijn vanwege de publieke verontwaardiging uit de Nederlandse supermarkten verdwenen. Alleen in gespecialiseerde Aziatische winkels, visspeciaalzaken en groothandels staan nog aquariums met levende dieren. In België, echter, koop je ook nog levende dieren bij de buurtsuper.

Animal Rights filmde gesprekken met vriendelijke en behulpzame medewerkers van Amazing Oriental, Hanos, Makro en Sligro in Nederland en bij Delhaize en Carrefour in België om deze onverantwoorde handel in levende dieren in beeld te brengen.

Canadese kreeften en Alaska ‘king crabs’ hebben er al een lange reis opzitten als ze net als Noordzee krab en Oosterschelde kreeft in Zeeland ‘verwaterd’ worden. Dit houdt in dat ze in schoon water worden geplaatst om zich leeg te poepen.

Vanaf dat de dieren gevangen zijn, krijgen ze geen voedsel meer en het streven is om de dieren binnen twee weken te verkopen. Al die tijd teren de dieren in op hun reserves. Aan de buitenkant is aan de kreeften en krabben niet veel te zien omdat de schaal niet mee krimpt. Bij Hanos crepeerde zo in ieder geval één onverkoopbare grote kreeft, bleek uit een van onze gesprekken.

Geen van de winkels en groothandels die Animal Rights bezocht, gaf de consument instructies mee. De verkopers gaven aan dat buiten de winkel de dieren nog één, maximaal twee dagen overleven. Als de consument ten minste niet de stommiteit begaat om de zeedieren in water te willen bewaren.

De aquaria in de winkels zijn kaal, er is geen andere afleiding dan elkaar, de hoofdreden waarom de scharen met elastiek worden dicht gehouden. Kannibalisme komt echter toch voor. Bij de Makro werd een rivierkreeft terug gevonden in de afvoer.

Het is absurd dat de dieren in voedselbereiding overgeleverd zijn aan de willekeur, onkunde, onwetendheid, of sadisme van de consument.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Kreeften voelen pijn

Al in 2005 verklaarde het wetenschappelijk panel voor dierengezondheid en -welzijn (AHAW) van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) dat in ieder geval grotere kreeftachtige complex in gedrag zijn en een zekere mate van bewustzijn lijken te hebben. Ze hebben een pijnsysteem en een aanzienlijk leervermogen. Alle kreeften, krabben en garnalen kregen daarom dezelfde bescherming als gewervelde dieren voor experimenten en andere wetenschappelijke doeleinden. 1

“Het is alleen daarom al absurd dat de dieren in voedselbereiding overgeleverd zijn aan de willekeur, onkunde, onwetendheid, of sadisme van de consument,” zegt Vermeulen. “Het is niet meer van deze tijd om met een dier onder de arm naar huis te gaan en deze daar af te maken.”

Daarnaast zijn er nu ook veganistische alternatieven voor kreeft, krab en garnalen. Animal Rights roept dan ook op om de verkoop van levende schaaldieren te verbieden. “Een mooie taak voor een nieuw kabinet,” vindt Vermeulen.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer