Main content

Inhoud

Schreeuwende varkens bij ongeval richting slachthuis

Nieuws: 27 november 2020
Slacht

Op 25 november kantelde een vrachtwagen met 180 varkens in Den Bosch. 1 De dieren kwamen op de weg en onder de vrachtwagen terecht, sommige dieren zaten gekneld in de vrachtwagen en stierven ter plekke. Animal Rights was ter plaatse om te documenteren en te livestreamen.

Lees ook: Onbekend aantal dieren sterft bij transportongelukken

Schreeuwende en creperende dieren

Het geschreeuw van de gewonde en gestresste dieren kon tot ver gehoord worden. Sommige dieren lagen op de grond te creperen. Tientallen dieren ontsnapten en liepen de weg op of de nabije woonwijken in.

Overlevers naar slachthuis

Voor dieren die een transport ongeluk overleven is er zelden of nooit genade. Ze werden dan ook niet 'gered' na het ongeval, maar op een volgende vrachtwagen geladen voor een troosteloos leven in een stal of op weg naar een gewelddadige dood in het slachthuis.. Dit is het ware gezicht van de veeteelt: Er is geen greintje compassie voor de dieren, op geen enkel moment in hun bestaan.

Overheden houden geen cijfers bij

De Nederlandse en Belgische overheid houden geen cijfers bij van het aantal dieren dat omkomt bij transportongelukken. Animal Rights heeft zelf een lijst met alle ongelukken gepubliceerd die in de laatste jaren in de media verschenen.

Animal Rights

Animal Rights ziet de transportongelukken, net als bijvoorbeeld de slachthuismishandelingen of de stalbranden, als bewijs dat de hele keten van de vlees-industrie door en door immoreel is. De dieren in de vee-industrie lijden van geboorte tot vreselijke dood.

Een toekomst zonder dierenleed

Het is voor de dieren, maar ook voor het klimaat, de natuur, het milieu en de volksgezondheid, noodzakelijk dat er volop ingezet wordt op een eiwittransitie van vlees, zuivel en eieren naar plantaardige voeding. Want een toekomst zonder dierenleed begint op ons bord, door te kiezen voor heerlijke, plantaardige alternatieven.