Main content

Inhoud

Ruim de kooien

Blog: 8 juni 2020
Bont

BLOG - Speech van Willem Vermaat (Animal Rights) bij de demonstratie Sluit de nertsenfokkerijen.

Als mensen ziek worden, doen we alles om ze in leven te houden. Het land gaat in een ‘intelligente’ lockdown, zodat de zorg niet overbelast raakt.

Als dieren ziek worden, moeten ze dood. Hoe intelligent is dat?

Beleidsmakers zetten hun intelligentie graag in voor het creëren van een goed frame. Hun verhaal moet verkopen. De ‘intelligente lockdown’ is een ijzersterk frame. Mijn complimenten daarvoor aan de heer Rutte.

Sommige frames zijn zo sterk, dat bijna niemand ze herkent als frame. Als dieren volgens beleidsmakers direct dood moeten, gaat het steevast over ruimen.

Ruimen.

Ruimen doe je met dingen. Omdat je ergens vanaf wilt. Je ruimt sneeuw als je in een strenge winter je stoep toegankelijk wilt houden. Je ruimt de tafel af, omdat je niet de rest van het jaar naar vieze borden wilt zitten staren. Het zijn geen leuke klusjes, maar het moet. Dat leer je als kind. Je moet je kamer opruimen. Anders wordt het een zooitje.

Zo kan het ruimen van dieren ook iets lijken dat moet gebeuren. We moeten van ze af, want ze zijn ziek en dat is gevaarlijk.

Daar schuilen de beleidsmakers zich achter. Maar ruimen is geen ruimen. Het is vergassen. Het is doden.

Laten we het bij de naam noemen. En laten we het woord ruimen reserveren voor de schandalige manier waarop de bezwaren tegen dit doden keer op keer worden weggeruimd.

Nertsen zijn wezens met gevoel. Een nerts is niet iets, maar iemand. Opsluiting in kleine, kale kooien moeten we niemand aandoen. Vergassing moeten we niemand aandoen. Behandelen als product moeten we niemand aandoen.

Ik ben hier om dat duidelijk te maken. En ik ben niet alleen. Wij zijn hier om dat duidelijk te maken!

En gelukkig zijn ook wíj niet alleen. Vanaf 2024 is het verboden om in Nederland nog nertsen en andere pelsdieren te fokken. Wat wij doen, heeft zin! Wij, activisten voor dieren, wij wakkeren iets aan.

Het beleid ging in 2013 overstag. Helaas mag de nertsenhouderij nog tot 2024 blijven bestaan. Dat is vanaf vandaag gezien 3 jaar en 206 dagen te laat! Het betekent dat er nog 15 miljoen nertsen een kort en ellendig leven te wachten staat. En een dood door vergassing – een pijnlijke dood vaak: nertsen worden in een bak met gas gesmeten, waar ze langzaam stikken. Hun doodsstrijd kan langer dan 10 minuten duren, omdat nertsen waterdieren zijn – ook al hebben ze in de industrie nooit als waterdier mogen leven – en hun adem lang kunnen inhouden. Nederland vergast nu ook nertsenbaby’s op deze manier.

Teruggaan in de tijd kunnen we niet, maar de nertsenhouderij had er natuurlijk helemaal nooit mogen zijn. Het bestaan ervan is een schandvlek op onze samenleving, een zwarte bladzijde in onze geschiedenis.

Het vergassen van nertsen gebeurt niet alleen nu. Corona of niet, nertsen worden altijd vergast. Omdat mensen hun vacht willen dragen.

Tot dat moment leven ze in kleine, kale kooien.

In coronatijd blijkt er van alles mogelijk te zijn. Er is geen 10 jaar overbruggingstijd nodig om mensen te laten wennen aan de anderhalvemetersamenleving. Allerlei bedrijven moesten direct hun deuren sluiten. De economie is niet het heilige der heiligen. Als de gezondheid van mensen direct gevaar loopt, realiseren we ons dat.

Waarom nu de nertsenhouderij nog ruim 3 jaar lang door laten gaan met het opsluiten van nertsen in kleine kale kooien en het vergassen van deze dieren? Is dat nou echt nodig? Is het nodig dat iedere lente jonge nertsen geboren worden – let wel: dat mensen nertsen geboren laten worden in gevangenschap, voorbestemd om een half jaar in een kooi te leven, een kleine kale kooi – is dat nodig, om ze in de daaropvolgende winter te vergassen? Is het nodig om dieren in leven te brengen om ze te doden? Is het nodig om het leven van een ander al voor de geboorte van diegene van wieg tot graf bepaald te hebben?: Jij bent een nerts en jij wordt een kledingstuk.

Nu is het moment om een einde te maken aan deze industrie. Het moment om het lijden en doden van 15 miljoen nertsen te voorkomen.

Als je vindt – en dat vindt onze overheid – dat de nertsenhouderij moet stoppen vanwege ethische en maatschappelijke bezwaren, dan kies je niet voor het vergassen van moeders en baby’s, om er even later weer nieuwe moeders en baby’s te plaatsen die hetzelfde lot zullen moeten ondergaan. Dan beëindig je de nertsenhouderij direct.

Het kan. De coronacrisis laat zien dat de overheid wel slagvaardig kan zijn. Wees het dan ook waar het het hardst nodig is. Waar je nog veel meer levens kunt redden.

We moeten niet af van zieke dieren, maar van een zieke industrie. Ruim niet de dieren. Ruim de kooien.