Main content

Inhoud

Rechter tikt NVWA op vingers

Nieuws: 18 april 2018
Bont

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft Animal Rights en Bont voor Dieren vandaag in het gelijk gesteld. 1 De dierenrechtenorganisaties waren naar de rechter gestapt omdat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) aangeleverde undercoverbeelden had moeten betrekken in het onderzoek naar misstanden op twee nertsenfokkerijen in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Vele nertsen hadden wonden door zelfverminking of toonden andere vormen van gestoord gedrag.

Robert Molenaar, Animal Rights

Undercover

Animal Rights directeur Robert Molenaar: “We maken verborgen misstanden op fokkerijen openbaar. De NVWA dient deze beelden mee te nemen in het aanpakken van dierenleed.”

De dierenrechtenorganisaties brachten in december 2016 undercoverbeelden naar buiten die zijn gemaakt op de nertsenfokkerijen van Verboom in de gemeente Alphen aan den Rijn. Op de beelden is onder andere te zien hoe een zwaar gewonde nerts niet meer op zijn poten kan staan en langzaam wegkwijnt in de draadgazen kooi.

Molenaar: "We troffen krijsende nertsen in vervuilde kooien aan. Vele nertsen hadden wonden door zelfverminking of toonden andere vormen van gestoord gedrag. Het lijden van deze dieren gaat dan ook door merg en been.”

Undercoveropnamen tonen de werkelijke situatie in stallen die normaal voor publiek en handhavers gesloten zijn.

Nicole van Gemert, Bont voor Dieren

Inspecties

Animal Rights en Bont voor Dieren brachten de gemaakte undercoverbeelden in de publiciteit en verzocht de NVWA te handhaven. De NVWA heeft vervolgens inspecties uitgevoerd bij de nertsenfokker en geconstateerd dat er gewonde dieren aanwezig waren. Wat de NVWA niet heeft gedaan is het meenemen van de beelden in de handhaving en daar zijn de dierenrechtenorganisaties ontevreden over.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “We zijn blij met de uitspraak van de rechter omdat het belangrijk en noodzakelijk is dat ons onderzoek serieus genomen wordt en meegenomen in de controles. Undercoveropnamen tonen de werkelijke situatie in stallen die normaal voor publiek en handhavers gesloten zijn.”