Main content

Inhoud

Protest bij eendenslachter Tomassen Duck-To

Nieuws: 25 juni 2018
Slacht

Vrijdagmiddag 6 juli om 13 uur organiseert Animal Rights een demonstratie bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. Aanleiding zijn de vele misstanden in de eendensector en de uitbreidingsplannen van het slachthuis zelf. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “We willen een verbod op de eendensector en sluiting van de slachterij.”

STOP DE SLACHT

Eendenslachter Tomassen Duck-To uit Ermelo wordt mogelijk beloond voor het jarenlang overtreden van de vergunningseisen. Tomassen Duck-To heeft een nieuwe vergunning aangevraagd en wil nu ruimere werktijden en 40.000 eenden per week extra slachten. De gemeente Ermelo heeft de eerder opgelegde dwangsom aan het bedrijf ingetrokken. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar is verbijsterd: “Illegale uitbreidingen moeten bestraft worden en niet beloond met een vergunning.”

Dierenleed

Jaarlijks worden er meer dan 8.5 miljoen eenden geslacht in Nederland. Tomassen Duck-To is de spil in de eendensector met een eigen broederij, slachthuis en samenwerkingsverband met eendenfokkerijen. Animal Rights bracht eerder beelden naar buiten van misstanden in eendenfokkerijen in Hierden en Ermelo.

Molenaar: ”De resultaten waren schokkend. Er waren talloze hulpbehoevende, zieke dieren in de geïnspecteerde fokkerijen die aan hun lot werden overgelaten. Ook deze bedrijven zijn verbonden aan Tomassen Duck-To.”

Reactie van de eendenslachter

Directeur Gert-Jan Tomassen van de eendenslachterij reageert in de Stentor op de aangekondigde demonstratie en op het dierenleed in de stallen: 1 "Animal Rights heeft daar destijds ingebroken. In zo'n stal is altijd wel een eend ziek en die gevallen hebben ze er uit gelicht. Het geeft een vertekend beeld, zeker als je bedenkt hoeveel instanties bij ons op de vingers kijken en nooit iets vinden. Dierenwelzijn staat juist bovenaan ons lijstje."

Lees ook: veel misstanden bij eendenslachterij Tomassen Duck-To.

Support

The Save Movement heeft zich aangesloten bij de demonstratie. The Save Movement is een wereldwijd netwerk van groepen die getuige zijn van dieren bij slachthuizen. Door de dieren een gezicht en stem te geven, helpen zij het publiek om de connectie te maken tussen dierlijk voedsel en de individuen die daardoor geslacht worden.

Dierenrechtenorganisatie Bite Back ondersteunt de actie voor sluiting van het eendenslachthuis. Burning Souls, de actiegroep tegen stalbranden, zal ook meedoen met de demonstratie.

OPROEP DEMONSTRATIE

De demonstratie begint om 13:00 voor de ingang van de eendenslachterij Tomassen Duck-To aan de Fokko Kortlanglaan 116 in Ermelo. Animal Rights rekent op 100 demonstranten.