Main content

Inhoud

Panda’s kijken

Nieuws: 4 november 2020
Animal Rights

Vijftien jaar was Ouwehands Dierenpark bezig om reuzenpanda’s naar Nederland te krijgen. Premiers Kok, Balkenende en Rutte lieten zich gewillig voor dat karretje spannen. Sinds april 2017 worden Wu Wen en Xing Ya dan eindelijk als een soort kermis freakshow tentoongesteld. Ambassadeurs van hun soort heet dat.

Geen enkel levend, voelend wezen is een middel tot een bepaald doel, maar een doel in zichzelf. Dat houdt in dat geen enkel individu kan worden opgesloten om te dienen als ambassadeur van zijn of haar soort; geen enkel individu kan worden gebruikt als fokdier voor het voortbestaan van zijn of haar soort en geen enkel individu kan worden tentoongesteld ter educatie over zijn of haar soort. Dat is een rechtvaardigheidsprincipe.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Bezoekersaantallen en geld

Directeur Robin de Lange heeft het over natuurbescherming, soortbehoud van bedreigde dieren en educatie als het over de hoofddoelen van de dierentuin gaat, maar een journalist hoeft maar een klein beetje door te vragen en het verhaal gaat, zeker in corona tijd, over bezoekersaantallen en geld(tekort).

Tijdens de pandakoorts van het eerste jaar trok de dierentuin 100.000 extra bezoekers. In Rhenen verkocht de plaatselijke slager pandaworst. Varkens zijn nu eenmaal minder schattig dan panda’s dus die kan je vermoorden, hun vlees vermalen tot gehakt en verpakken in hun eigen darmen. In dierentuinen kan je nog altijd dieren eten terwijl je naar dieren staart. De lokale bakker verkocht pandataart en speciale koek met panda-afbeelding en de ijssalon bolletjes wit-zwart ijs. Hoeveel klanten zouden onder genot daarvan over de eveneens zwart-witte zuivelslachtoffers - de kalfjes en melkkoeien - nagedacht hebben? Bij de Jumbo had men spaarkaarten met pandastickers.

Ook de dierentuin zelf casht natuurlijk volop in via pandamerchandise, van pandaknuffels tot mondkapjes met een pandasnuit erop. Via de webshop zijn er nog dekbedsets, onesies, bamboeservies, knuffeldoekjes en kwartetspellen met panda-afdruk te bestellen. Zelfs de webcam in het kraamhol levert nog een euro per uur op. Klinkt dit als natuurbescherming of pure commercie?

pandababy Fan Xing

Begin mei werd pandababy Fan Xing geboren, midden in de corona crisis. De dierentuin kon door de corona maatregelen slechts zo’n 3000 mensen per dag toelaten via digitale reserveringen, waardoor het grote ‘incashen’ op de geboorte spaak liep. En nu moeten vanaf donderdag 5 november de pretparken en dierentuinen in Nederland opnieuw gesloten blijven.

De dierentuin moet toch jaarlijks $1 miljoen betalen aan China Wildlife Conservation Association als ‘huur’ voor de panda’s, waar dierentuineigenaar en miljardair Marcel Boekhoorn waarschijnlijk voor opdraait.

Half november zou de pandababy waarschijnlijk voor het eerst voor publiek worden tentoongesteld. Die mogelijke verlichting in de financieel zware tijden lijkt nu weer ver weg. Voor de educatie van het publiek of natuurbescherming zal het in ieder geval niets uitmaken, dat zijn slechts excuses om door te kunnen gaan met ‘aapjes kijken’, pardon, ‘panda’s kijken’.

Animal Rights

Ons standpunt moge duidelijk zijn: Geen enkel levend, voelend wezen is een middel tot een bepaald doel, maar een doel in zichzelf. Dat houdt in dat geen enkel individu kan worden opgesloten om te dienen als ambassadeur van zijn of haar soort; geen enkel individu kan worden gebruikt als fokdier voor het voortbestaan van zijn of haar soort en geen enkel individu kan worden tentoongesteld ter educatie over zijn of haar soort. Dat is een rechtvaardigheidsprincipe.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer