Main content

Inhoud

Paco per opbod verkocht op Tweedehands

Nieuws: 12 mei 2020
Animal Rights

Paco, een driejarige blauwgele ara, werd vorige week aan de hoogste bieder online verkocht op Tweedehands (in Nederland Marktplaats genaamd). Omwille van verhuis wilde zijn eigenaar niet langer voor hem zorgen. Paco is slechts een van de vele dieren die dagelijks online op Marktplaats en Tweedehands worden weggegeven of verkocht, al dan niet aan de hoogste bieder.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “De online verkoop werkt impulsaankopen in de hand. De dieren die hier worden aangeboden belanden vaak van de ene schrijnende situatie in de andere.”

Lees ook: Dierenrechten in de grondwet.

Doe mee met de online actie!

Help dieren zoals Paco! Dit kun je doen op de volgende manieren:

  • Roep Tweedehands en Marktplaats op via sociale media om zoekertjes met levende dieren niet langer toe te laten. Gebruik daarvoor de hashtags #Dierenzijngeenkoopwaar, #Tweedehands, #Marktplaats en #AnimalRights
  • Stuur Tweedehands hier en Marktplaats hier via het onlineformulier een boodschap met jouw redenen waarom de online verkoop van dieren verboden zou moeten zijn. Inspiratie vind je hier.

Mensen kunnen zonder verdere screening een dier in huis halen en zijn het al even gemakkelijk kwijt wanneer ze het dier beu zijn, met ontelbare dieren die in onaangepaste omstandigheden leven tot gevolg.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Levenslang opgesloten

Voor een ara zorgen is een grote verantwoordelijkheid. De dieren hebben veel ruimte nodig om te kunnen vliegen en hebben behoefte aan uitdagingen. Aan hun noden kan onmogelijk in gevangenschap worden voldaan. Bovendien kan een ara 80 jaar oud worden. Wie een dergelijk dier in huis neemt, gaat een levenslange verbintenis aan. De blauwgele ara’s die worden aangeboden zijn vaak nog maar enkele jaren oud en zullen vaak nog vele malen van eigenaar wisselen.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Mensen weten niet waar ze aan beginnen wanneer ze een ara in huis nemen. Niemand kan voorspellen hoe zijn of haar leven er de komende 80 jaar zal uitzien en daar zijn Paco en vele andere dieren de dupe van. ”

Dieren zijn geen koopwaar, maar levende wezens die elk hun eigen noden hebben.

Animal Rights

Beschermde vogelsoort

Blauwgele ara’s zijn beschermd onder het CITES-verdrag dat de internationale handel in wilde planten- en diersoorten reguleert om te voorkomen dat soorten uitsterven. Omwille van de grootschalige handel in uit het wild afkomstige ara’s werden de dieren in dit verdrag opgenomen. Voor vogels die in gevangenschap zijn gekweekt zijn de regels echter anders, met als gevolg dat er wekelijks meerdere ara’s en andere beschermde vogels zoals kaketoes online kunnen worden aangeboden.

Topje van de ijsberg

De handel in ara’s is slechts een van de vele voorbeelden van het dierenleed dat op Tweedehands en Marktplaats wordt aangeboden. Hamsters in veel te kleine kooien, konijnen voor de slacht, lammetjes die nog met de papfles gevoed moeten worden, ratten en muizen als slangenvoer, … zijn allemaal op deze websites te verkrijgen. Mensen kunnen zonder verdere screening een dier in huis halen en zijn het al even gemakkelijk kwijt wanneer ze het dier beu zijn, met ontelbare dieren die in onaangepaste omstandigheden leven tot gevolg.

“Dieren zijn geen koopwaar, maar levende wezens die elk hun eigen noden hebben. Wij willen dat Tweedehands en Marktplaats de verkoop van dieren niet langer toelaten. Zo zal er heel wat dierenleed voorkomen worden. Intussen kunnen we alleen maar hopen dat Paco goed terecht is gekomen,” zegt Vanroy.

Teken ook de petitie voor dierenrechten in de grondwet.