Main content

Inhoud

Ook in Denemarken loopt het aantal nertsenbesmettingen op

Nieuws: 25 september 2020
Bont

Er zijn nu 27 met SARS-CoV-2 besmette nertsenbedrijven in Denemarken. In de noordwestelijke gemeente Hjørring zijn 23 van de 65 nertsenfokkerijen besmet. In de naburige, oostelijkere gemeente Frederikshavn gaat het om 4 van de 51 nertsenfokkerijen. 1

Verdenkingen die worden onderzocht breiden zich echter verder uit, waaronder twee op Seeland, respectievelijk Ølstykke en Roskilde, en één op Læsø. Het risico bestaat dus dat de infectie niet langer alleen in Noord-Jutland voorkomt.

Daarom zal het toezicht in de gemeenten Hjørring en Frederikshavn in Noord-Jutland en in de aangrenzende gemeenten Brønderslev en Jammerbugt verder worden geïntensiveerd.

Net als in Nederland kondigen de Deense autoriteiten steeds strengere maatregelen aan, die echter nauwelijks lijken te werken. Zo kunnen de nertsenfokkerijen van het land onaangekondigde inspectiebezoeken krijgen van de Deense veterinaire en voedseladministratie. De inspecties moeten ervoor zorgen dat het personeel op de boerderijen de nodige voorzorgsmaatregelen neemt.

Tegelijkertijd worden in de gemeenten Frederikshavn en Hjørring de regels voor nertsenfokkers aangescherpt. Ze moeten twee keer per week monsters van dode nertsen indienen. Tot nu toe moesten alle Deense nertsenfokkerijen elke drie weken monsters van dode dieren indienen om deze op COVID-19 te testen. Het doel hiervan is om nieuwe besmettingsgevallen sneller te kunnen opsporen en zo ook de infectie sneller onder controle kunnen krijgen, zegt minister van Voedsel, Landbouw en Visserij Mogens Jensen.

Niets lijkt echter de verspreiding van de infectie te kunnen stoppen. In tegenstelling tot Nederland worden de besmette bedrijven in Denemarken niet (meer) geruimd. Alleen op de eerste drie nertsenfokkerijen werden de dieren gedood, de overige zijn in isolatie geplaatst. Vreemd genoeg vragen de nertsenfokkers nu zelf om ruimingen. John Elling, voorzitter van de North Jutland Fur Breeders ‘Association: "Ik zie geen andere manier om het te stoppen dan door de dieren op de getroffen boerderijen te doden.” 2 Het zal er mee te maken hebben dat de bontveiling van Copenhagen Fur eind september opnieuw nertspelsprijzen onder de kostprijs liet zien. Tijd om ook in Denemarken deze industrie te verbieden.