Main content

Inhoud

Ook corona bij nertsen in Zweden

Nieuws: 29 oktober 2020
Bont

Op 23 oktober 2020 werd ook de eerste nertsenfokkerij in Zweden besmet verklaard. Meerdere nertsen zijn positief getest op het coronavirus op een nertsenboerderij op het Listerlandet schiereiland in de gemeente Sölvesborg, provincie Blekinge. Ook zijn er mensen op de fokkerij besmet. Een half procent van de dieren stierf.

Teken het burgerinitiatief voor een bont importverbod!

Op 5 november worden besmettingen geconstateerd op nog eens 9 nertsenfokkerijen, allemaal in Blekinge. 1

Of het virus is overgedragen van mens op dier is niet duidelijk, maar volgens het Zweedse Veterinair Instituut (Statens veterinärmedicinska anstalt SVA) kan dat worden aangenomen. 2 3 4

De besmetting kwam aan het licht door het insturen van dode nertsen naar het SVA naar aanleiding van de ontwikkelingen in Nederland en Denemarken.

De Zweedse Landbouwraad (Jordbruksverket) stelt dat er geen reden is om de dieren op de getroffen boerderij in Sölvesborg te doden, maar dat er beperkingen gelden om de verspreiding van de infectie te voorkomen. 5 Omdat de Zweedse besmettingen laat in het seizoen komen, zal het grootste deel van de Zweedse nertsen snel worden gedood voor hun vachten worden de aantallen sterk uitgedund en kunnen ze ook verder uit elkaar gehuisvest worden. Zweden kent een zeer beperkte nertsenindustrie, 40 boerderijen waarvan 20 in Blekinge.

Volgens Jörgen Martinsson, CEO van Svensk mink is dit een boerderij van normale grootte met meer dan 10.000 nertsen. De eerste nertsenfokkerij van Zweden werd opgericht in 1928. In de jaren vijftig en zestig waren er meer dan 1.300 nertsenfokkerijen in Zweden. Nu is het aantal ongeveer 40, maar ze zijn wel veel groter. 6

Update

27 januari 2021 besloot de Zweedse landbouwraad om het fokken van nertsen op Zweedse nertsenfokkerijen in 2021 te verbieden. 1 Als dit toch gebeurt en er worden pups geboren, moeten ze worden gedood. Het bureau rechtvaardigt haar beslissing door te zeggen dat het mens en dier zal beschermen tijdens de aanhoudende pandemie. De nertsenfokkerijen mogen de bestaande fokdieren in 2021 houden. Als de situatie met betrekking tot de pandemie verandert, kan in 2022 de bontproductie hervat worden. Volgens de persdienst van de Zweedse landbouwraad moet financiële compensatie worden betaald aan de getroffen pelsboeren.