Main content

Inhoud

Ook corona bij nertsen in Polen

Nieuws: 24 november 2020
Bont

Op 24 november 2020 hebben wetenschappers van de Medische Universiteit van Gdańsk en de Universiteit van Gdańsk samen met dierenartsen het eerste geval van SARS-CoV-2-infectie ontdekt bij nertsenfokkerijen in Polen. De aanwezigheid van SARS-CoV-2-virus-RNA werd gevonden bij acht van de 91 geteste dieren op een nertsenfokkerij in Pomorskie. Momenteel wordt er diepgaand genetisch onderzoek uitgevoerd om de waarschijnlijke oorsprong van het virus te bepalen. 1

Teken het burgerinitiatief voor een bont importverbod!

Minister van Landbouw Grzegorz Puda gaf de veterinaire diensten de opdracht om tests uit te voeren op de aanwezigheid van SARS-CoV-2 in nertsen, nadat 18 gevallen van besmetting met het coronavirus opdoken bij arbeiders op de fokkerijen. Het duurde tot november tot dit werd uitgevoerd, terwijl de eerste besmettingen in Nederland al van april dateren.

Er was verzet vanuit de bontindustrie tegen de tests uit angst voor ruimingen. Op 17 november waren er 200 tests genomen op 5 fokkerijen. De bedoeling was om aselect 18 fokkerijen in 4 provincies te testen. Na deze eerste positieve test zal dat wel veranderen. Polen is een van ’s werelds grootste bontproducenten met 350 nertsenfokkerijen met ongeveer 6 miljoen dieren.

De eerder aangekondigde wet om de bontindustrie in Polen te verbieden is op de plank beland na een serieuze politieke crisis.

Polen is het negende land waar Covid-19 bij nertsen wordt vastgesteld, na Nederland, Italië, Zweden, Spanje, de Verenigde Staten, Denemarken, Griekenland en Frankrijk.

Update: tweede eerste keer?

Vreemd genoeg brengt de Poolse overheid op 31 januari 2021 pas een persbericht 1 naar buiten over een "[e]erste geval van SARS-CoV-2-infectie bij nertsen". De minister van Landbouw en Plattelandsontwikkeling zou hierover 30 januari 2021 's middags geïnformeerd zijn door de directeur van het National Veterinary Institute in Puławy. Het virus werd volgens het bericht gediagnosticeerd op een boerderij in Leźno in de provincie Pommern in de Kartuzy-regio.