Main content

Inhoud

Ook in Amerika corona bij nertsen

Nieuws: 19 augustus 2020
Bont

Na Nederland, Denemarken en Spanje zijn er nu ook coronabesmettingen op nertsenfokkerijen in de Verenigde Staten (VS) geconstateerd. 1 2 3 De United States Department of Agriculture’s (USDA) National Veterinary Services Laboratories (NVSL) maakte op 17 augustus 2020 de eerste bevestigde gevallen van SARS-CoV-2 bekend op twee nertsenfarms in de staat Utah. De twee bedrijven hadden ook positieve gevallen van covid-19 bij medewerkers die contact hadden met de nertsen.

Teken het burgerinitiatief voor een bont importverbod!

Nadat nertsenfokkers op 6 augustus abnormaal hoge sterfgevallen op de fokkerijen (“deaths in numbers they’d never seen before”) meldden, voerde de Utah Veterinary Diagnostic Laboratory necropsies uit op verschillende nertsen. De longen bleken ontstoken te zijn (“wet, heavy, red, and angry”). Monsters werden opgestuurd naar het Washington Animal Disease Diagnostic Laboratory en testten positief op SARS-CoV-2, wat werd bevestigd door de NVSL. Er wordt nog onderzocht of de nertsen besmet werden door mensen of andersom.

De bedrijven zijn in quarantaine geplaatst; er zijn geen directe plannen om ze te 'ruimen'.

Dit zijn de eerste positieve testen voor nertsen in de VS. Hiervoor werd het virus alleen aangetroffen in enkele honden en katten en een leeuw en een tijger in New York. 4

Op 19 augustus worden nog twee besmettingsgevallen bij nertsen geregistreerd en op 25 augustus een vijfde geval. Allemaal in Utah. Negen fokkerijen in drie 'counties' zijn in quarantaine geplaatst. 7000 tot 8000 nertsen zouden als gevolg van de ziekte gestorven zijn.

Dit is slecht nieuws voor de bontindustrie in de VS die al lijdt onder de wereldwijde overproductie en president Trump's handelsoorlog met China. De productie van pelzen was in 2019 met 15% gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor en de waarde van de verkochte pelzen daalden met 30% tot $59,2 miljoen vergeleken met 2018. De gemiddelde prijs per pels was in 2019 $21,90, $4,70 minder dan de $26,60 in 2018. 5 In Utah, na Wisconsin de grootste bont-producerende staat, sloot de helft van de bedrijven en zijn er nu nog 38 nertsenfokkerijen over.

Er zijn tenminste 245 nertsenfokkerijen in 22 staten, volgens de Fur Commission USA. De VS ‘produceerde’ 2,7 miljoen nertsenpelzen in 2019. Ruim een miljoen daarvan kwam voor rekening van Wisconsin. Utah ‘produceerde’ er ruim 550.000. Daarna volgden Idaho (meer dan 260.000), Oregon (net iets meer dan 200.000) en Minnesota (met ruim 140.000).

In 2020 werden in de VS 359.850 moederdieren zwanger gemaakt om pups te werpen. Dat is 48% minder dan het jaar daarvoor. Ter vergelijking: aan het begin van 2020, dus voor aanvang van de 'ruimingen', telde de 128 overgebleven nertsenfokkerijen in Nederland ruim 800.000 moederdieren.

Ook in de USA loopt het aantal besmettingen op

Net als in Nederland en Denemarken beginnen in september de besmettingsgevallen in de Verenigde Staten op te lopen. 17 September is er een nieuw besmettingsgeval op een nertsenfokkerij in Utah. Op 24 september komen er daar nog twee bij en op 7 oktober nog een, wat het totaal voor Utah op 9 besmette bedrijven brengt en volgens de berichten 10.000 gestorven nertsen. Maar die dag worden ook twee nertsenfokkerijen buiten Utah besmet verklaard, één in Wisconsin en één in Michigan.

De nertsenfokker in Michigan stuurde monsters in voor diagnose nadat verschillende nertsen tekenen van ziekte vertoonden en stierven op de boerderij, aldus de Michigan Department of Agriculture and Rural Development (MDARD). 1 Het Veterinary Diagnostic Laboratory van de Michigan State University voerde necropsies bij twee van de getroffen dieren uit, die positief testten op SARS-CoV-2. De monsters werden ter bevestiging naar het National Veterinary Services Laboratory van het Amerikaanse ministerie van landbouw gestuurd.

Volgens het Wisconsin Department of Agriculture, Trade and Consumer Protection gaat het in die staat om een nertsenfokkerij in Taylor County en stierven daar meer dan 2.000 nertsen. 2 De uitbraak werd opgemerkt door een plaatselijke dierenarts die een toename van het aantal nertsensterfgevallen op het bedrijf verdacht vond. De besmetting werd bevestigd door het National Veterinary Services Laboratory.

Op 30 oktober is er een volgende geval in Wisconsin en op 5 november drie locaties in Utah. Dit brengt het totaal op 15 gevallen. Op 27 november komt daar een minkfarm in de staat Oregon bij.

Op 15 december bericht US Department of Agriculture (USDA) dat een wilde nerts in de nabijheid van een nertsenfokkerij in Utah positief testte voor Sars-Cov-2. Dit is het eerste bekende geval bij een wild dier. 3