Main content

Inhoud

NVWA onder vuur: twijfels over integriteit bij slacht

Nieuws: 28 maart 2019
Slacht

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ligt onder vuur omdat er bij de keuring voor de slacht sprake is van onregelmatigheden. Verschillende NVWA-medewerkers zouden betrokken zijn. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bevestigt dat voorkomen kon worden dat minstens 30.000 kilo vlees van meerdere slachterijen uit Noord-Nederland op de markt terecht zou komen. Het vlees werd tijdig getraceerd en vernietigd bij Rendac. Erwin Vermeulen, campagneleider: “Vermoedelijk werden runderen geslacht die niet geschikt waren voor menselijke consumptie. Mogelijk werden afgekeurde dieren omgeruild met goedgekeurde dieren. Momenteel wordt onderzocht hoe dit kon gebeuren.” 1 2

Vermoedelijk gaat het om geslachte runderen die niet geschikt waren voor menselijke consumptie. Momenteel wordt onderzocht hoe dit kon gebeuren.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Bezorgdheid bij politici

Partij voor de Dieren, D66 en CDA stelden vragen in de Tweede Kamer over de situatie. Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) twijfelt over de zorgvuldigheid waarmee NVWA rapporten opgemaakt worden als het om misstanden gaat. Daarbij geeft ze ook aan dat het onduidelijk is of deze problemen ontstaan door onderbemanning bij de NVWA, of dat inspecteurs zaken door de vingers zien omdat ze te nauw betrokken zijn bij de bedrijven waar ze controleren.

Dit is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg. We weten dus niet wat er nog meer verborgen gehouden wordt door de NVWA.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Eerder ook al twijfelsIn december vermeldde kamerlid Dion Graus tijdens een debat met landbouwminister Schouten, dat hij graag een onderzoek wou naar de slachthuizen in Noord-Nederland, want “Het schijnt dat daar momenteel 30.000 kilo vlees zoek is. Dat is nogal wat.”, aldus Graus. Minister Schouten liet in februari weten dat er een extern onderzoek uitgevoerd zou worden naar de gang van zaken in de noordelijke slachthuizen m.b.t. de ondernomen acties van de NVWA.