Main content

Inhoud

Nooit meer Knorhof

Nieuws: 31 januari 2018
Slacht

De raadszaal in Maurik barstte gisteravond uit zijn voegen: 200 activisten en bezorgde burgers waren afgekomen op het debat in de gemeenteraad over de nieuwbouwplannen van varkensbaron Straathof. Animal Rights en Burning Souls organiseerden voor aanvang van het debat een protest.

Vorig jaar zomer brandde de megastal van Straathof tot de grond toe af. Ruim 20.000 varkens kwamen op een afschuwelijke wijze om het leven. Inmiddels is duidelijk dat Straathof een nieuwe megastal op de oude plek wil bouwen voor 5.000 fokzeugen en tienduizend biggen. Voor D66 en Partij voor de Dieren de reden om nu het debat te voeren en niet af te wachten op de officiële vergunningsaanvraag van Straathof.

Straathof zorgt al 20 jaar voor problemen en houdt met niemand rekening.

Robert Molenaar, Animal Rights

Geen visie en durf

Animal Rights directeur Robert Molenaar hoorde het debat aan en was ontdaan over het gebrek aan visie en durf. “De politieke partijen hielden het debat af of gaven aan dat ze niet van plan zijn om Straathof dwars te liggen. Dat is onbegrijpelijk omdat Straathof al ruim 20 jaar voor problemen zorgt in de gemeente en geen enkele rekening houdt met mensen, dieren en het milieu.” Enkel de Partij voor de Dieren is tegenstander van de nieuwe megastal.

Politiek mist visie en lef.

Robert Molenaar, Animal Rights

Megastal is bron van ellende

Molenaar: “Het is een feit dat megastallen voor grote maatschappelijke problemen zorgen. Niet alleen in de gemeente Buren maar door het hele land. De dieren worden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden, omwonende zitten letterlijk in de stank en zo’n megastal is een zware aanslag op het milieu. Politici kijken de andere kant op en lijken slechts de belangen van varkensboeren zoals Straathof te dienen.”

Niettemin blijft Animal Rights samen met Burning Souls campagnevoeren tegen de megastallen van Straathof. “We zijn positief over de hoge opkomst, de aanwezigheid van de media en het waardige protest binnen en buiten de raadszaal. We blijven strijden voor de rechten van dieren.”