Main content

Inhoud

Noodkreet voor de nertsen

Nieuws: 31 oktober 2017
Bont

Ruim 125 actievoerders van Animal Rights en Bont voor Dieren protesteerden vandaag voor de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Gewapend met protestborden en een nagebouwde gaskist vragen zij aandacht voor de 6 miljoen nertsen die in de aankomende maanden vergast gaan worden voor hun pels.

We roepen voor aanvang van de vergassingsmaand de overheid op om de bontsector streng te controleren.

Robert Molenaar, Animal Rights

Noodkreet

De nagebouwde gaskist stond voor de ingang van de Tweede Kamer om de politici de kans te geven om met eigen ogen het leed van de nertsen te aanschouwen: in de gaskist was namelijk een kijkgat gemaakt waarin de door Animal Rights gemaakte undercoverbeelden werden afgespeeld.

“We hebben de afgelopen jaren bontfokkers betrapt op het mishandelen van nertsen. Nu roepen we voor aanvang van de vergassingsmaand de overheid op om de bontsector streng te controleren. Bij geconstateerde misstanden dienen bontfokkerijen direct te sluiten,” aldus Animal Rights directeur Robert Molenaar tegenover de aanwezige politici.

Handhavingsverzoek

Wat de situatie nog schrijnender maakt, is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar op maar liefst 20 bontfokkerijen illegale uitbreidingen heeft geconstateerd. 1 Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert drukte de politici op het hart om de nertsen niet uit het oog te verliezen: “De bontfokkerij is weliswaar verboden in 2024 maar tot die tijd worden nog 36 miljoen nertsen vergast, vinden er illegale uitbreidingen plaats worden de dieren gehuisvest onder erbarmelijke omstandigheden. Blijf er bovenop zitten!”

Animal Rights en Bont voor Dieren hebben vandaag een handhavingsverzoek naar de NVWA verstuurd met het nadrukkelijke verzoek om bontfokkerijen NU te controleren.