Main content

Inhoud

Nertsenleed in Letland in beeld gebracht

Nieuws: 11 juni 2021
Bont

De Letse organisatie Dzīvnieku brīvība heeft nieuwe undercoverbeelden verspreid van de grootste nertsenfokkerij van het land. De beelden zijn ronduit schokkend. Het bedrijf, 'Baltic Devon Mink', is eigendom van de Nederlandse Van Ansem Group. Er leven aan het begin van het fokseizoen ongeveer 60.000 nertsen.

Rowena Vanroy, Animal Rights: "Bepaalde voormalige Nederlandse bontfokkers hebben ook vestigingen in het buitenland. Die gaan gewoon verder en leveren bont aan Nederlandse winkels. Zolang er bont wordt verkocht, houdt deze gruwelindustrie stand."

Lees ook: Corona bij nertsen bij Baltic Devon Mink in Letland.

Paartijd

De undercover medewerker brengt in beeld hoe het eraan toegaat tijdens het paren van de nertsen in het voorjaar. Vrouwelijke nertsen worden hardhandig beetgenomen en in een kooi bij een mannetje gegooid. Dit gebeurt meerdere keren, met meerdere mannetjes, een maand lang. De nertsen zijn in paniek en bijten de werknemers. Tijdens het paren raken vele vrouwtjes gewond. Ze worden aangevallen door de mannetjes met verschrikkelijke wonden en zelfs de dood tot gevolg. Op de beelden zijn onder andere dieren te zien waarvan de schedel gedeeltelijk is weggevreten. Sommige nertsen raken gewond aan de genitaliën door het onnatuurlijke intensieve paren. Deze worden dan door werknemers hardhandig afgemaakt.

Dieren die zich verzetten tegen het hanteren door de werknemers worden regelmatig gestraft met harde slagen op het hoofd of tegen een wand.

Vrouwelijke nertsen die hun vruchtbaarheid bewijzen, kunnen meerdere seizoen "dienen" in de industrie. De mannetjes worden meteen na de paartijd vergast en gepelst. Ze worden nog geen jaar oud. Zij zijn dood immers meer waard dan levend.

Brutaal geweld

De dood van de nertsen is steevast gruwelijk. Aan het einde van het seizoen, worden de dieren gepelst. Daartoe worden ze vergast in een box waarin de dieren langzaam stikken. Nertsen kunnen lang de adem inhouden. Na tien minuten in de box zijn sommige dieren nog steeds in leven. Zelfs vlak voor hun laatste momenten is hen geen genade gegund. Medewerkers slaan dieren die zich verzetten regelmatig hardhandig tegen de vergassingsbox, wat in sommige gevallen leidt tot de dood.

Dieren die tijdens het seizoen gewond raken, worden niet verzorgd. Er zijn geen dierenartsen op het nertsenbedrijf. Gewonde dieren worden bruut doodgeslagen of de schedel ingetrapt. Anderen worden aan hun lot overgelaten en creperen langzaam in hun kooitjes.

Burgerinitiatief

Deze beelden tonen aan dat enkel de bontfokkerij verbieden niet genoeg is! Het is onaanvaardbaar dat het verboden is op Nederlands grondgebied nertsen te fokken, maar dat de bonthandel tegelijkertijd in leven wordt gehouden via gruwelboerderijen in het buitenland.

Teken het burgerinitiatief voor een verbod op bont en bontproducten in Nederland. In België hebben we voor hetzelfde doel een petitie lopen.

"De strijd tegen bont is nog niet voorbij. Nu dit dierenleed zich enkel nog in het buitenland afspeelt, kan de consument er makkelijk de ogen voor sluiten. Pas als het laatste bont uit de rekken verdwenen is, zal het dierenleed echt verleden tijd zijn," zegt Vanroy.