Main content

Inhoud

Nertsenfokverbod Nederland blijft van kracht: Vlaanderen next?

Nieuws: 16 december 2016
Bont

De Hoge Raad in Nederland oordeelde vandaag dat het nertsenfokverbod niet in strijd is met het mensenrechtenverdrag, de wet blijft daarom van kracht. Hiermee komt een einde aan het juridische gevecht rondom het nertsenfokverbod dat al speelt sinds de wet van kracht werd. De nertsenfokkers moeten definitief in 2024 hun deuren sluiten. Animal Rights voorzitter Nadine Lucas: "Het is hoog tijd om ook in Vlaanderen een nertsenfokverbod in te stellen zodat honderdduizenden nertsen gered worden van een akelige vergassingsdood."

Red de nertsen van de verstikkingsdood

Nadine Lucas, Animal Rights

VERBOD

Animal Rights en GAIA roepen de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op om zo snel mogelijk een verbod op het fokken van nertsen in te stellen. Momenteel zijn er nog 16 nertsenfokkerijen actief in ons land waar er jaarlijks 300.000 nertsen gebruikt worden voor de productie van bont. Animal Rights heeft inmiddels ruim 30.000 handtekeningen opgehaald voor een verbod.

Undercoverbeelden gemaakt van de verstikkingsdood van nertsen op een fokkerij in het Vlaamse Laarne

DIERENLEED

Animal Rights bracht onlangs beelden naar buiten van ernstig dierenleed op een Vlaamse nertsenfokkerij. De dierenrechtenorganisatie plaatste verborgen camera's in de fokkerij om het vergassen van nertsen op beeld vast te leggen. De fokker trekt de nertsen hardhandig uit de kooien en maakt hen uit voor 'rotzak' en 'klootzak'. De dieren worden aan hun staart vastgepakt en met volle kracht in de gaskist gesmeten. Hierbij worden verschillende inbreuken vastgesteld.

Het onderzoeksteam van Animal Rights plaatste tevens een verborgen camera in de gaskist. Op de unieke beelden is te zien hoe de dieren happen naar adem om langzaam de verstikkingsdood te sterven. De wetgeving bepaalt dat “de dieren afzonderlijk in de bedwelmingsruimte worden binnengebracht, waarbij ervoor wordt gezorgd dat een dier pas binnengebracht wordt als het vorige dier bewusteloos of dood is.” Op de beelden is echter te zien hoe de nertsen snel na elkaar in de kist worden gegooid. De dieren liggen op elkaar gestapeld in de gaskist en meerdere dieren zijn bij volle bewustzijn.

Verbied de nertsenfokkerij Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer