Main content

Inhoud

Nertsen in beslag genomen op vervallen bontfokkerij

Nieuws: 11 februari 2019
Bont

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft eind september 2018 alle nertsen in beslag genomen op de oude en vervallen bontfokkerij in Ubachsberg. Vervolgens zijn er geen nertsen meer aangetroffen. Dat laat de NVWA weten aan Animal Rights en Bont voor Dieren naar aanleiding van een handhavingsverzoek van beide organisaties.

Beide dierenrechtenorganisaties zien scherp toe op de laatste 100 nertsenfokkerijen in Nederland. “We zijn bang dat nertsenfokkers het welzijn van hun dieren gaan verwaarlozen en geen onderhoud meer plegen aan de fokkerijen. Strakke handhaving van deze sector is belangrijker dan ooit,” aldus Robert Molenaar van Animal Rights.

Strafmaatregelen tegen nertsenfokkerij

Aanstaande woensdag 13 februari wordt er in de Tweede Kamer gesproken over een wijziging van het nertsenfokverbod. Er komen meer maatregelen om nertsenfokkers die in overtreding zijn aan te pakken. Mosterd na de maaltijd, vinden Animal Rights en Bont voor Dieren. Zij vragen al sinds de invoering van het nertsenfokverbod om strafmaatregelen tegen nertsenfokkers die bijvoorbeeld illegaal uitbreiden. Deze uitbreidingen bleven tot nu toe echter zonder gevolgen.

Dierenleed op nertsenfokkerijen in Alphen aan den Rijn

We zijn bang dat nertsenfokkers het welzijn van hun dieren gaan verwaarlozen en geen onderhoud meer plegen aan de fokkerijen.

Robert Molenaar, Animal Rights

Eerder sluiten

Komende woensdag zal de Tweede Kamer hopelijk besluiten overtredende nertsenfokkers harder te bestraffen. Het risico bestaat echter dat het debat ook aangegrepen wordt om de overgangstermijn en schadevergoeding van nertsenfokkers wederom ter discussie te stellen.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: “Nertsenfokkers klagen al een heel jaar dat de inkomsten tegenvallen vanwege de dalende bontprijzen: bont wordt immers steeds minder populair. De sector dringt erop aan om langer open te blijven dan tot 2024 en stelt zelfs een keurmerk in om de bontindustrie opnieuw te legitimeren. Wat ons betreft is uitstel onacceptabel: wij hebben al eerder voorgesteld de sector juist sneller af te bouwen.”

De dierenrechtenorganisaties hopen dat de discussie komende woensdag zal leiden tot versnelde afbouw, in plaats van uitstel van het verbod. Ongeacht de uitslag van het debat zullen Animal Rights en Bont voor Dieren doorgaan met procederen tegen en aangifte doen van nertsenfokkers in overtreding.

Toezicht op Vlaamse bontfokkerijen

In Vlaanderen worden op 17 fokkerijen jaarlijks 300.000 nertsen gefokt. Vanaf december 2023 is de bontfokkerij in heel België verboden. Els van Campenhout van Animal Rights: "Ook in België houden we de bontfokkerijen scherp in de gaten om te zorgen dat de dieren het niet nog slechter krijgen. Wij willen dat de fokkerijen zo spoedig mogelijk sluiten."