Main content

Inhoud

Mutatie coronavirus bij Deense nertsen

Nieuws: 6 november 2020
Bont

In Denemarken, een van de grootste bontproducenten ter wereld, zou een mutatie van het coronavirus opgedoken zijn bij nertsen. Deze mutatie zou intussen ook overgegaan zijn van dier op mens. Daarom worden er nu miljoenen nertsen afgemaakt.

Rowena Vanroy, Animal Rights: "In ieder land waar er nog nertsen gefokt worden, is er een gevaar voor nieuwe mutaties van het virus. Ook in België. We moeten niet zitten wachten op het onvermijdelijke, maar de nertsenfokkerij nu beëindigen."

Teken hier de petitie: Weg met bont in België!

Onze overheid kiest er voor om de pelsdierhouders, die een reëel gevaar opleveren voor de volksgezondheid, gewoon te laten doorwerken.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Massamoord op nertsen

In Denemarken zijn er ongeveer 17 miljoen nertsen. Onder de pelsdieren zou er volgens de Deense minister van volksgezondheid Heunicke een variant van het SARS-Cov-2-virus zijn aangetroffen op vijf verschillende bedrijven en minstens twaalf personen zouden daarmee besmet geraakt zijn.1 Mensen die al eerder besmet zijn geweest met het coronavirus en dus antistoffen hebben, zouden opnieuw vatbaar kunnen zijn voor het gemuteerde virus. In het Noorden van Denemarken is er zelfs een lockdown in zeven gemeenten afgekondigd omwille van het gemuteerde virus.2 Bovendien zijn volgens minister Heunicke de helft van de 783 menselijke gevallen van COVID-19 cases in Noord-Denemarken gerelateerd aan nertsen.3

De situatie in Denemarken vormt mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid wereldwijd. Denemarken piekert er vooralsnog absoluut niet over om de industrie te beëindigen. Na verloop van tijd zullen er opnieuw pups gefokt worden, opgesloten in kleine hokken en uiteindelijk vergast en ontdaan van hun vacht.

In België worden er door het FAVV extra controles uitgevoerd op de 16 nertsenfokkerijen die we nog hebben, maar zijn er nog geen besmettingen vastgesteld. Na besmettingen in Italië, Zweden, Nederland, Spanje, de Verenigde Staten en Denemarken, is het maar een kwestie van tijd voor er ook in België corona uitbreekt onder nertsen of er hier zoals in Denemarken een nieuwe mutatie van het virus ontstaat. Terwijl het coronavirus al honderdduizenden slachtoffers heeft gemaakt en talloze bedrijven worstelen om te overleven door de coronamaatregelen, kiest onze overheid er voor om de pelsdierhouders, die een reëel gevaar opleveren voor de volksgezondheid, gewoon te laten doorwerken.

Lees ook: FAVV gaat Belgische nertsenbedrijven controleren.

Animal Rights wil een verbod op de import en verkoop van bont en bontproducten.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Weg met bont in België!

Animal Rights wil dat de Belgische overheid haar verantwoordelijkheid neemt en de nertsenfokkerij nu beëindigt. In november worden de nertsenpups immers vergast voor hun vacht, waarna de fokteven in het voorjaar opnieuw worden bevrucht. Het is onverantwoord om in deze situatie nog meer nertsen te laten geboren worden.

Bovendien kan het niet dat er in België nog vachten van pelsdieren worden ingevoerd uit andere landen. Als we iets hebben geleerd is het dat virussen geen grenzen kennen. Het is hypocriet om in ons land een gevaarlijke industrie te verbieden, maar tegelijkertijd producten te importeren die elders evenzeer een gevaar op een pandemie kunnen opleveren. Daarom pleit Animal Rights voor een verbod op de import en verkoop van bont en bontproducten in België.

UPDATE - 9 november De Deense regering blijkt te voorbarig te zijn geweest. Ze heeft geen wettelijke grond om nertsen af te laten maken op bedrijven anders dan die besmet zijn of binnen een bepaalde straal van een besmet bedrijf liggen. Men probeert een wet te stemmen die dit mogelijk zou maken, maar dit wordt op weinig enthousiasme onthaald in het parlement. Ook is er twijfel over de werkelijke ernst van de mutatie van het virus. Vele bedrijven waren echter al uit eigen initiatief begonnen met nertsen doden, 2,5 miljoen nertsen zouden tot nu toe gedood zijn.1


  1. https://www.tv2nord.dk/tv-2/statsministeren-sagde-alle-mink-skulle-doe-fire-dage-senere-var-det-en-opfordring 

Weg met bont in België! Teken de petitie voor een verbod op de import van bont! Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer