Main content

Inhoud

Limburgse webben-stal al eerder gerapporteerd bij NVWA

Nieuws: 24 januari 2019
Slacht

Afgelopen maandag bracht Animal Rights beelden naar buiten van een verschrikkelijk smerige varkensstal in de omgeving Venray.

Door heel het geïnspecteerde stallencomplex hing spinrag bezet met stof, als dichte sluiers van het plafond, wanden en leidingen naar beneden. Het vuil was innig verstrengeld met elektrische installaties zoals ventilatie en verlichting. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken wat één kortsluiting-vonk hier teweeg zou brengen. “Wanneer is een stal smerig genoeg om handhavers en de lokale overheid tot ingrijpen te bewegen,” vroeg Animal Rights directeur Susan Hartland zich af.

Wanneer is een stal smerig genoeg om handhavers en de lokale overheid tot ingrijpen te bewegen

Susan Hartland, Animal Rights

Aangifte

Animal Rights stuurde de beelden naar de NVWA met de vraag om in te grijpen. “We hebben tot nu toe geen antwoord ontvangen,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen.

Varkens in Nood

Eén jaar geleden ontving Varkens in Nood schokkende beelden van een smerige verwaarloosde varkensstal. Ook zij deden onmiddellijk aangifte en publiceerde de beelden in februari 2018. De NVWA controleerde de stal en verklaarde: “Tijdens deze inspectie zijn er tekortkomingen waargenomen. Hiervoor heeft de inspecteur een passende maatregel genomen”. Wat blijkt, het is dezelfde stal! Er is niets veranderd. De varkens staan nog altijd in dezelfde smerige stallen, vol spinnenwebben en stof. Dode biggen en nageboortes liggen nog altijd in de gangpaden tussen de kraamkooien.

We hebben tot nu toe geen antwoord ontvangen van de NVWA

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Brandgevaar

Als onderdeel van het Actieplan brandveilige stallen zouden de meeste varkensstallen vóór 1 januari 2019 gecontroleerd moeten zijn op brandveiligheid met een elektrakeuring. Is deze stal dus onlangs gekeurd en door deze keuring gekomen?

Vragen

Het voorbeeld van deze stal in Venray roept vragen op over de effectiviteit van handhaving door de NVWA en de waarde van de elektrokeuring. “Voor Animal Rights is het van het hoogste belang om te weten of de NVWA ook daadwerkelijk iets doet met onze meldingen,” zegt Vermeulen. “Daarnaast zien wij bij onze inspecties van stallen dat er bij veel boeren nog geen enkele intentie is om schoner en dus brandveiliger te werken.”

"We kunnen niet op handhavers en de sector vertrouwen," zegt Hartland, "dierenleed vermijd je alleen door een overstap op een plantaardig dieet."