Main content

Inhoud

Levens van Kempense everzwijnen en reeën te koop

Nieuws: 16 november 2020
Jacht

Agentschap Natuur en Bos verpacht het jachtrecht op een aantal domeinen in Ravels, Merksplas en Arendonk. De hoogste bieders mogen tijdens het kalenderjaar 2021 reeën en everzwijnen schieten in de openbare natuurgebieden.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Wilde dieren worden behandeld als een verhandelbaar goed. Zij zijn dieren met waarde op zichzelf en zouden niet verhandeld moeten worden om de overheidsfondsen aan te dikken.”

Vorig jaar protesteerde Animal Rights nog tegen de everzwijnenjacht in Zonhoven en het Meerdaalwoud.

Ook jacht in natuurgebied

De aanbesteding betreft maar liefst 2.325 hectare natuurgebied: het Gewestbos in Ravels, de hoge vijvers in Arendonk, de Koninklijke schenking in Mol-Postel, het Graafsbos in Merksplas, Wurft, Ronde Put, Luyksgestelse Heide, en Overheide. Een aantal van deze gebieden zijn ook aangemerkt als Vogelrichtlijngebied of Habitatrichtlijngebied, stukken waardevolle natuur dus waarin men extra inspanningen doet om bepaalde diersoorten te beschermen.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Er is geen enkele plaats in Vlaanderen waar wilde dieren helemaal veilig zijn. Natuur moet altijd zijn nut hebben voor de mens, zij het als recreatiegebied, zij het als speeltuin voor jagers.”

Er is geen enkele plaats in Vlaanderen waar wilde dieren helemaal veilig zijn.

Rowena Vanroy, Animal Rights

De jachtrechten op de gebieden worden dan wel verpacht onder het mom van schade voorkomen, maar dit is maar een smoes om jagers te kunnen geven wat ze willen. Immers zijn niet alleen everzwijnen opgenomen in de aanbesteding, maar ook reeën die niet voor noemenswaardige overlast zorgen.

In totaal gaat het om 52 licenties. Biedingen beginnen vanaf 50, 100 of 250 euro afhankelijk van de grootte van het gebied. Jagers kunnen een bod doen en de hoogste bieder mag binnen een bepaalde periode reeën of everzwijnen schieten. De officiële aanbesteding vindt plaats op 18 november.

Lees hier meer weetjes over everzwijnen!

BRONNEN

Jachtverpachtingen ANB

Red het everzwijn Teken de petitie Jacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer