Main content

Inhoud

Levende nerts bij afval gegooid tijdens 'ruiming'

Nieuws: 7 juli 2020
Bont

Vandaag werd de twintigste nertsenfokkerij met corona besmetting 'geruimd'. Animal Rights filmde hoe een nerts levend weer uit een categorie 1 afvalcontainer wordt gevist waar het dier net met een shovel in gedumpt was. “Wij gaan er vanuit dat dit een regelmatig terugkerend verschijnsel is,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Vergassing is niet alleen een verschrikkelijke methode, maar ook een ineffectieve. Nertsen blijken na minuten in een gaskar nog steeds leven.”

“Wij denken dat dit de werkelijke reden is dat de NVWA de pers de mogelijkheid onthoudt om de ruimingen in beeld te brengen,” voegt Vermeulen hier aan toe. “Het is een illusie dat je honderduizenden dieren ‘humaan’ af kan maken.”

Lees hier alles over nertsen & corona

Wij gaan er vanuit dat dit een regelmatig terugkerend verschijnsel is.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Gemert

Het gaat om het bedrijf aan de Scheiweg 100 in Gemert met een vergunning voor 12.000 ‘fokteven’. Met de in april en mei geboren jongen erbij zal hier nu het vijfvoudige aantal nertsen opgesloten zitten. Het bedrijf is evenals nummer 105 aan de overkant van de weg in handen van Nertsenfokkerij De Ruiter BV. De locatie op 105 met 7400 vergunde ‘fokteven’ en hun jongen werd gisteren geruimd en was het 19e besmette bedrijf.

De beelden

De beelden tonen hoe een bak vol dode nertsen wordt gestort in een Rendac afvalcontainer. Een man bovenop de container krijgt vervolgens een vangnet aangereikt waarmee hij een nog levende nerts opschept. De persoon onderaan de container neemt het net met spartelend dier aan en voert het af. Vermoedelijk voor nog een ronde in de gaskar. "Wie weet hoeveel meer creperende dieren er onder die vracht lijken liggen," verzucht Vermeulen.

Vergassing is niet alleen een verschrikkelijke dood, maar ook een ineffectieve methode. Dat zien we ook bij de verdoving van varkens in slachthuizen.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Kort geding

Begin juni probeerden Animal Rights en Bont voor Dieren via de voorzieningenrechter nog om de ruimingen tegen te houden. Een van de punten daarbij was dat het kabinet volledig voorbij ging aan het belang van de diergezondheid en het dierenwelzijn in de keuze voor ruimen in plaats van het isoleren van de bedrijven. Ondanks dat de rechter de ruimingen toestond, gaf hij de organisaties op dit punt gelijk.

“Onze vrees voor verschrikkelijk lijden van de dieren bij het ruimen wordt nu bewaarheid,” zegt Vermeulen. “Stel je voor dat je na bijna gestikt te zijn in de gaskar, levend tussen de lijken van je familieleden ligt en met hen in een afvalcontainer wordt gegooid. Om daar vervolgens weer uitgevist te worden voor nog een ronde in de gaskar. Dit is onvergefelijk.”

Motie

Op 23 juni werden diverse moties aangenomen die zouden moeten leiden tot een onmiddellijk einde aan de nertsenfokkerij in plaats van te wachten op het verbod per 1 januari 2024. Ministers De Jonge en Schouten weigeren voorlopig de wil van de meerderheid van de Tweede Kamer uit te voeren.

Het is een illusie dat je honderduizenden dieren ‘humaan’ af kan maken.

Erwin Vermeulen, Animal Rights

Laksheid met betrekking tot de corona maatregelen

Een ander opvallend punt dat Animal Rights vandaag waarnam was de laksheid met betrekking tot de corona maatregelen. Verschillende vergassers wandelden zonder mondbescherming langs de nertsenkooien, een gaskar vol nertsen voort duwend. Bij het omkleden werd geen enkele acht geslagen op de anderhalve meter regel.

Update

Een woordvoerder van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) geeft tegenover Omroep Brabant toe dat het diertje nog leefde na de vergassing. Volgens hem is het de eerste keer dat dit gebeurde.

"Ook al gaat het om één nerts, dit hoort niet", zegt de NVWA-woordvoerder. "We hebben daarom de werkinstructies voor het ruimen van de dieren aangepast. Er gaan nu minder nertsen tegelijk in de vergassingskist, waardoor we nog beter controleren of alles juist verloopt."

Na 20 'ruimingen' en de vergassing van meer dan 850.000 nertsen, verwacht de NVWA dat de Nederlandse burger gelooft dat de enige dumping van een levende nerts in een afvalcontainer plaatsvond precies tijdens de paar minuten dat Animal Rights kon filmen voordat ze door de politie gesommeerd werden te vertrekken.

"Dat dit de eerste en enige keer was dat een nerts deze horror door moest maken, klinkt volstrekt ongeloofwaardig," zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen die deze beelden schoot. "Animal Rights denkt dat dit met grote regelmaat voorkomt en dat dit de reden is dat de NVWA geen journalisten bij de ruimingen toelaat."