Main content

Inhoud

Leghen horror-schuur te koop

Nieuws: 6 mei 2019
Slacht

Tijdens het horror-schuren onderzoek dat Animal Rights eind 2018 uitvoerde en in januari 2019 naar buiten bracht over het leven en lijden van leghennen in Nederlandse en Belgische scharrel- en kooischuren, waren er een paar locaties die er uit sprongen vanwege de verschrikkelijke staat waarin de leghennen verkeerden, het grote aantal dieren dat dood in de schuur lag en de algehele smerigheid.

Groesbeek

Het pluimveestallencomplex in Groesbeek van bijna 4000 vierkante meter, bedoeld voor 45.000 leghennen, was misschien wel de smerigste. Naast de dikke lagen mest op de vloer en stellingen was ook het eieren-transportsysteem buiten werking; de eieren lagen in grote stapels kapot op de grond en bespat met uitwerpselen in de legkasten.

Verschrikkelijke omstandigheden

De hennen zelf waren grotendeels kaal gepikt en zagen er ziek en verzwakt uit. Pas gestorven dieren lagen in de stellingen tussen de levenden en op de vloer; er waren dode hennen in vergevorderde staat van ontbinding en gemummificeerde kippenlijken half bedolven onder de lagen mest.

Te koop

De horror-schuur is sinds de beelden gemaakt zijn geruimd en staat nu te koop. Animal Rights heeft burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal, waaronder Groesbeek valt, gevraagd om te voorkomen dat er opnieuw dieren in deze schuren gevestigd worden.