Main content

Inhoud

Kreupele, zieke en misvormde kalkoenen lijden in stilte in Vlaamse stallen

Nieuws: 7 december 2022
Slacht

Animal Rights filmde na verschillende tips in drie West- en Oost-Vlaamse kalkoenstallen trieste beelden van creperende dieren. Het is duidelijk dat de doodzieke kalkoenen noodzakelijke zorg onthouden wordt. Nog levende kalkoenen zitten tussen vertrappelde karkassen die er op sommige plekken al minstens dagen liggen. Talloze dieren hebben pootproblemen en we zien dieren met tumoren en misvormingen die ronduit gruwelijk zijn. De beelden werden de afgelopen maanden gemaakt.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “De aandoeningen van de dieren, zoals een gigantisch kopgezwel, zijn zeker niet diezelfde nacht nog ontstaan. De kalkoenen creperen letterlijk voor onze ogen. Animal Rights beschouwt dit als verwaarlozing en dierenmishandeling. Dit is een horror industrie die geen verbeteringen hoeft, maar volledig afgeschaft moet worden.”

De kalkoenen creperen letterlijk voor onze ogen. Animal Rights beschouwt dit als verwaarlozing en dierenmishandeling. Dit is een horror industrie die geen verbeteringen hoeft, maar volledig afgeschaft moet worden.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Geen medische zorgen voor kreupele, zieke en misvormde dieren

Op de beelden zien we hoe een kalkoen met een kopgezwel ter grootte van een pingpongbal en zwaar misvormde tenen door de stal strompelt. Verder zien we een kalkoen met een gigantisch, doorhangend gezwel op de borst. We zien een gapende, bloedende wond bij een nog ander dier. De dieren met pijnlijk misvormde tenen en poten, pootgezwellen of dieren die gewoon niet op de poten kunnen staan zijn niet te tellen. Bij geen enkel dier zijn er tekenen van verzorging te zien.

De veren, die er bij dieren buiten de vee-industrie wit en verzorgd uit zien, zijn besmeurd met mest, vuil en zwaar beschadigd. De meeste kalkoenen vertonen kale plekken. Dit is de standaard die we overal terug zien, het ‘normaal’ van de commerciële kalkoenhouderij.

Daarnaast zien we ook hoe kalkoenen door de modder waden en er tot hun ‘enkels’ in wegzakken. De huisvesting is beneden alle peil. Karkassen die duidelijk al dagen in de stal liggen worden in de vieze, modderige ondergrond getrapt. De dieren moeten toezien hoe hun zieke soortgenoten creperen en hun overleden ‘familieleden’ liggen te vergaan, krioelend van de maden.

UPDATE

In een artikel van HLN beweert de kalkoenenvleesindustrie dat de undercoverbeelden van de zieke kalkoenen in een 'ziektehok gemaakt zouden zijn, waar de dieren apart zitten van de rest'. Animal Rights trof in geen enkele van de stallen een ziekteboeg aan. Dat zieke dieren tussen de fittere dieren lopen is duidelijk zichtbaar op de beelden. Daarnaast lagen de karkassen - soms al in verre staat van ontbinding - ook gewoon in de stallen zonder enige afzondering.

Klacht

Animal Rights maakte de beelden over aan de inspectiedienst Dierenwelzijn. Bovendien dienen we een klacht bij het parket in via onze advocaat tegen de bedrijven voor het onthouden van zorg en de onhygiënische levensomstandigheden.

Van Campenhout: "Als dit met huisdieren zou gebeuren, waren de dieren allang in beslag genomen en zou de eigenaar nooit nog dieren mogen houden. Wij vinden dat er hier hard opgetreden moet worden."

Vorig jaar werden er ook al klachten tegen vier verschillende kalkoenbedrijven ingediend door dierenwelzijnsorganisatie GAIA, nadat ze er al even trieste beelden maakten.

Eindeloos dierenleed

Dit zijn absoluut geen excessen of uitzonderingen in de kalkoenenvleesindustrie. De beelden van de voorbije jaren en ook deze nieuwe beelden spreken voor zich. Deze stallen zijn de hel op aarde voor kalkoenen. Van Campenhout: “Zelfs zonder de gefilmde calamiteiten is de kalkoenindustrie verwerpelijk. De meeste kalkoenen komen nooit buiten tot het transport naar het slachthuis. De snavels van kalkoenen worden nog altijd routinematig afgebrand. Regelmatig wordt een kalkoenenstal besmet met vogelgriep of blackhead en ‘geruimd’. Deze kalkoenen worden geselecteerd op snelle groei en omvangrijke spiermassa. Het is daarom geen wonder dat er zoveel pootproblemen voorkomen.”

Actie bij kalkoenenslachthuis Volys Star

In de nacht van donderdag 8 december op vrijdag 9 december zal Animal Rights van 22:30 uur tot 01:00 uur actievoeren bij het enige kalkoenslachthuis in ons land: Volys Star in Lendelede. Met de actie wil Animal Rights de kalkoenen tijdens het enige moment dat ze de buitenlucht inademen in beeld brengen en actie vragen voor het onnoemelijke leed dat deze dieren tijdens hun korte bestaan moeten ondergaan.

Van Campenhout: “Vanaf het moment dat kalkoenen geboren worden tot ze sterven zitten ze op elkaar gepropt in stallen zonder daglicht, te wachten op de dood. Wij brengen de dieren een laatste groet en laten hun lijden niet ongezien voorbijgaan.”

Kies plantaardig

Animal Rights roept op om dierenleed van het bord te laten en te kiezen voor de vele plantaardige alternatieven deze feestdagen. Vrede op aarde begint vooral ook op je bord!

Lees hier alles over alternatieven voor kalkoen als kerstinspiratie voor de feestdagen.