Main content

Inhoud

Krachtig statement voor sluiting eendenslachthuis

Nieuws: 6 juli 2018
Slacht

Honderd actievoerders van Animal Rights, Bite Back, The Save Movement en Burning Souls protesteerden gezamenlijk voor de poort van eendenslachter Tomassen Duck-To in Ermelo. Aanleiding van het protest zijn de vele misstanden in de eendensector en het slachthuis. Bovendien wil Tomassen Duck-To ook nog eens uitbreiden met 8.000 slachtingen extra per dag. Animal Rights directeur Susan Hartland: “We zullen dierenleed nooit accepteren. Het slachthuis moet dicht.”

We zullen dierenleed nooit accepteren. Het slachthuis moet dicht.

Susan Hartland, Animal Rights

Samen sterk

Hartland is zeer tevreden over het verloop van de demonstratie: “Het is geweldig om met een grote groep actievoerders een krachtig statement af te geven. De pers was massaal aanwezig waardoor onze standpunten een miljoenen publiek bereiken.”

Misstanden

Animal Rights bracht voor aanvang van de demonstratie inspectierapporten naar buiten van de vele misstanden in het eendenslachthuis. Zo worden eenden vaak onvoldoende verdoofd tijdens het slachten en vonden inspecteurs zelfs levende eenden in de kadaverbakken. Donderdagavond werden de undercoverbeelden van eenden die keihard in kratten werden gesmeten breed uitgemeten door RTL nieuws.

HANOS is een bedrijf zonder moraal.

Susan Hartland, Animal Rights

Laatste ontwikkelingen

De schokkende undercoverbeelden waren voor PLUS supermarkt de reden om direct alle banden te verbreken met Tomassen Duck-To. Groothandelaar HANOS kwam vandaag naar buiten met een statement waarin ze aangeven juist door te gaan met de verkoop van eendenvlees uit Ermelo. Hartland: “We zijn verbijsterd dat HANOS niet het voorbeeld volgt van PLUS. Blijkbaar is HANOS een bedrijf zonder moraal.”

We geven nooit op

Ook de betrokken vangploegen roerden zich. Zo gaf Van de Pol Pluimveeservice aan dat het gooien van eenden in kratten de gangbare praktijk is, wat al zeker 10 jaar op deze wijze plaats vindt. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit sprak van "echt hele nare beelden". Ze verklaarde: "daar waar het niet goed gaat, moeten we ook optreden," en verwees vervolgens naar de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA). Bij monde van persvoorlichter Benno Bruggink reageerden ook zij op de beelden en gaf aan vangploegen streng te gaan controleren. Hartland: “We blijven net zo lang doorgaan met het ontmaskeren van dierenmishandeling tot het niet meer nodig is. Wij geven nooit op!”