Main content

Inhoud

Kom op 26 maart demonstreren in Tielt

Nieuws: 22 maart 2022
Slacht

Animal Rights voerde afgelopen weekend actie naar aanleiding van het vijfjarige bestaan van de undercoverreportage van het horrorslachthuis van Tielt. De actievoerders verzamelden in Kortrijk met een rijdende ledwagen waarop de undercoverbeelden uit het horrorslachthuis van Tielt op groot scherm geprojecteerd werden. Zaterdag 19 maart, van 14 tot 18 uur, doorkruiste Animal Rights het epicentrum van de varkensindustrie om op deze manier de vreselijke undercoverbeelden opnieuw onder de aandacht te brengen. Met de actie wil Animal Rights mensen oproepen om naar de demonstratie te komen op zaterdag 26 maart voor de poorten van het horrorslachthuis in Tielt.

Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Komende week, 23 maart om precies te zijn, is het vijf jaar geleden dat onze undercoverreportage naar buiten kwam. Daarnaast hebben wij nieuwe inspectierapporten ontvangen waaruit blijkt dat de dieren in slachthuis Tielt nog steeds mishandelingen moeten ondergaan. Wij roepen mensen op samen met ons te verzamelen voor de poorten van het slachthuis Tielt komende zaterdag 26 maart om 10 uur om de onmiddellijke sluiting te eisen.”

Lees ook: Varkens nog steeds mishandeld in horrorslachthuis Tielt

En de mishandelingen gaan ook vandaag gewoon door

Els Van Campenhout, Animal Rights

Undercoverbeelden op groot scherm

De rijdende bestelwagen met ledwagen reed vier uur lang door het epicentrum van de varkensindustrie om de vreselijke undercoverbeelden opnieuw onder de aandacht te brengen. De uiterst schokkende beelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis te Tielt. Kreupele varkens werden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Een varken dat niet in staat was te lopen werd met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept. Daarbovenop zagen we hoe varkens bij bewustzijn gekeeld werden en hoe een varken levend in het broeibad terecht kwam en verdronk in het hete water.

Van Campenhout: “En de mishandelingen gaan ook vandaag gewoon door. Onze beelden zijn dus nog steeds relevant, ze konden even goed gisteren gemaakt zijn.”

Wij eisen dat de bevoegde instanties straffen uitdelen en overgaan tot de sluiting.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Mishandelingen gaan gewoon door

Animal Rights heeft inspectierapporten van de Dienst Dierenwelzijn ontvangen waaruit blijkt dat recente mishandelingen plaatsvonden tussen oktober en december van 2021: varkens werden geslagen, een kreupel dier dat niet zelfstandig uit de vrachtwagen kon komen werd eerst natgespoten met een waterslang voordat het verkeerd bedwelmd werd met het bedwelmingstoestel, er waren problemen met verdovingsmateriaal dat niet werkte zodat de dieren pas werden bijverdoofd aan de bloedcarrousel. Het slachthuis nam daarbij geen eigen initiatief om de slachtlijn stil te leggen en deed dat pas nadat Dierenwelzijn optrad.

Daarnaast worden teveel dieren in de verdovingskooien richting de gaskamer geplaatst en zagen we een melding van hoe varkens in een mestput onder het slachthuis terecht kwamen en verdronken. Er worden zieke dieren aangevoerd die moeite hebben om zich voort te bewegen.

Illegale slacht

Niet alleen aan dierenmishandeling maakt het slachthuis zich schuldig. Uit recente cijfers die Animal Rights heeft opgevraagd bij het FAVV blijkt dat slachthuis Tielt in 2021 honderdduizenden varkens illegaal heeft geslacht. Er werden in 2021 maar liefst 1.737.629 varkens geslacht, terwijl de omgevingsvergunning geldt voor 1.500.000 varkens per jaar.

Van Campenhout: “Slachthuis Tielt is zonder nieuwe vergunning en dus illegaal met hun uitbreiding van de slachtcapaciteit begonnen. Het is een regelrechte schande dat dit slachthuis nog steeds open is na alles wat hier al gebeurd is. Wij eisen dat de bevoegde instanties straffen uitdelen en overgaan tot de sluiting.”

Wij eisen dat de bevoegde instanties straffen uitdelen en overgaan tot de sluiting.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Uitbreidingsplannen

Slachthuis Tielt probeert al sinds 2017 uit te breiden, maar die plannen werden opgeborgen nadat de undercoverbeelden door Animal Rights naar buiten gebracht werden. In 2021 pikte slachthuis Tielt de plannen weer op om de slachtcapaciteit van 1,5 miljoen naar 2,4 miljoen varkens per jaar te verhogen. Animal Rights, GAIA, de West-Vlaamse Milieufederatie en Natuurpunt tekenden bezwaar en beroep aan, waardoor het dossier bij Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir terecht kwam. Zij oordeelde op 19 januari 2022 dat de uitbreidingsplannen van het slachthuis onvergunbaar zijn.

Demir zei daarover: “In veel dossiers is het een erg moeilijke afweging, maar deze aanvraag is zo klaar als een klontje: deze uitbreiding is onvergunbaar. De beslissing van de deputatie wordt dan ook in beroep teruggeschroefd. De uitbreiding komt er niet en dat lijkt me op alle vlakken de enige juiste beslissing.”

Rechtszaak

Animal Rights begon samen met GAIA een rechtszaak tegen het horrorslachthuis en haalde in 2019 haar slag thuis: het slachthuis én de CEO werden in de correctionele rechtbank veroordeeld. Ze werden schuldig bevonden aan dierenmishandeling en moesten van de rechter maximale boetes betalen.

Protestactie op 26 maart

Op zaterdag 26 maart zal Animal Rights samen met GAIA, Bite Back en Rose's Law: Animal Bill Of Rights Belgium van 10 tot 12 uur actie voeren voor de poorten van slachthuis Tielt om de miljoenen slachtoffers te herdenken die er sinds 2017 gestorven zijn en om voor eens en altijd de onmiddellijke sluiting te eisen.