Main content

Inhoud

Italiaanse horror-kazen in Nederlandse en Belgische supermarkten

Nieuws: 20 juli 2021
Slacht

Schokkende undercoverbeelden van collega-organisatie Essere Animali tonen aan hoe pasgeboren kalveren worden mishandeld. De melk van deze melkveehouderij wordt gebruikt voor Grana Padano kaas.1 De kazen liggen wereldwijd in de supermarkten, mogelijk ook in Nederland en België! Kristel Grond, campagneleider Stop de slacht roept de supermarkten op: "Haal per direct de Grana Padano producten uit de schappen!"

Animal Rights roept de supermarkten op om per direct de Grana Padano producten uit de schappen te halen!

Kristel Grond, Animal Rights

Kalf aan huid omhoog getrokken

Op de beelden is te zien dat een kalf op hardhandige wijze een kruiwagen wordt in gegooid, om direct na geboorte bij de moeder weggehaald te worden. Het dier wordt eerst bij de achterpoten opgetild, half in de kruiwagen gelegd en vervolgens aan de huid omhoog getrokken. Het kalf probeert er weer uit te klimmen, maar wordt hardhandig naar beneden gedrukt. Het lichaam wordt in een onnatuurlijke houding gewrongen om ontsnappen te voorkomen.

Lees ook: Italiaans horrorvlees in de supermarkten.

Schelden en slaan

Andere beelden tonen een pasgeboren mannelijk kalf dat met zijn heupen op een hek is gehangen. Een medewerker slaat hem en scheldt hem uit. Ook tijdens het voeren van de kalveren zien we dat de medewerkers ze slaan en schoppen. Essere Animali: "Op melkveebedrijven worden mannelijke kalveren beschouwd als een bijproduct: in tegenstelling tot vrouwelijke dieren kunnen ze niet opnieuw worden geïntegreerd in de zuivelketen en genereren ze minder winst."

Lees ook: Melkkoeien in Nederland en België.

Op melkveebedrijven worden mannelijke kalveren beschouwd als een bijproduct.

Essere Animali

Volledig gebrek aan hygiëne

De kalveren worden in kleine kalverkisten gegooid waar doorgaans helemaal geen hygiëne te bespeuren is. Ze zitten in de kisten zonder enig sociaal contact met soortgenoten en minimale ruimte om te bewegen. Enkelen worden met tweeën in een kalverkist gestopt, waardoor de bewegingsruimte nog minder wordt. Grond: "Ook de melkkoeien 'leven' in een hel; hun kinderen worden direct weggehaald en met de placenta nog aan het lichaam worden ze direct aan de melkmachine gekoppeld."

Animal Rights roept de supermarkten op tot actie!

Grana Padano producten worden wereldwijd verkocht, als kaas en verwerkt in producten. Zo ook in Nederland en België. Animal Rights heeft de supermarkten Delhaize, Jumbo en Albert Heijn benaderd met een oproep tot actie. Grond: "Wij hebben ze gevraagd om de beelden te bekijken en gevraagd de desbetreffende producten van deze melkveehouderij uit de schappen te halen."

Koop geen zuivel

Door te kiezen voor de vele plantaardige alternatieven voor zuivel zorg je er voor dat je zelf niet bijdraagt aan het leed van de zuivelindustrie. Kies vandaag nog voor plantaardig!

UPDATE

Zowel Delhaize als Albert Heijn hebben aan Animal Rights laten weten geschrokken te zijn van de beelden en navraag bij de leveranciers te hebben gedaan. De leveranciers gaven aan niet van deze specifieke melkveehouderij af te nemen. Jumbo geeft aan nog onderzoek te doen.

Animal Rights waardeert het zeer dat de supermarkten het serieus oppakken en onderzoek hebben gedaan. Dit is echter niet de eerste keer dat Grana Padano kaas in opspraak komt. In 2017 publiceerde Compassion in World Farming Italia1 beelden uit 9 boerderijen die melk leveren voor de productie van Grana Padano en Parmezaanse kaas met het "Made in Italy"-label. Ook daar was er heel wat dierenmishandeling te zien. Er is maar een manier om zeker te weten of zuivel ethisch geproduceerd is, en dat is omschakelen naar plantaardige alternatieven.

Stop de promotie van vlees en zuivel Teken de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer