Main content

Inhoud

Inspiratie voor een plantaardige Pasen

Nieuws: 5 april 2020
Plant Power

Pasen is het feest van het voorjaar. Het staat symbool voor nieuw leven. De tragische ironie is dat mensen dat vanuit traditie vieren met het vernietigen van leven. Het eten van een kippenei springt het meest in het oog. Ook eieren staan symbool voor nieuw leven, maar door ze te eten, draag je bij aan het vergassen van haantjes die net uit het ei gekropen zijn en help je een industrie in stand te houden die dieren als producten behandelt. Gelukkig kun je Pasen ook plantaardig doorbrengen en op die manier het leven vieren. Door het te respecteren.

Kies voor plantaardig

Onze cultuur doet het gebruiken van dieren voor als iets onschuldigs. Bij het gebruik van dierlijke producten doen we zelfs positieve associaties op. Als jong kind op school versier je met Pasen al eieren. Animal Rights laat keer op keer zien dat het gebruik van dieren niet onschuldig is. Haantjes van nog geen dag oud worden vergast en leghennen leiden een kort en ellendig leven. Ze zitten in stallen samengepakt met soortgenoten waardoor ze weinig ruimte en nauwelijks bewegingsvrijheid hebben. Lees meer over de eierindustrie en specifiek over wat er gebeurt met eendagshaantjes.

Inspiratie voor Paasrecepten

Gelukkig zijn er heerlijke plantaardige recepten waarmee je Pasen kunt vieren. Zeker nu je door de coronacrisis noodgedwongen meer thuis zit dan normaal, kun je daar heerlijk mee experimenteren in de keuken.

Vergeet scrambled eggs en kies voor Animal Rights scrambled tofu. In het filmpje hierboven laat Konrad Szymanski van Animal Rights zien hoe je dit maakt, geserveerd met heerlijke bruschetta. Je kunt voor de scrambled tofu kruiden gebruiken naar eigen smaak en zo lekker variëren. Gebruik kala namak als je de smaak van ei wilt nabootsen. Kala namak heet ook wel zwart zout en is te koop in sommige toko's en natuurvoedingswinkels. Het is ook verkrijgbaar in vegan webshops als Veggie4u, Vegan Mission en Veggiedeli.

De Vegan Challenge heeft deze brochure met High Tea recepten voor Pasen, waaronder een heerlijke Paasstol.

Snoepen met Pasen

Chocoladepaashaas is helaas vaak niet plantaardig. Vegan webshops hebben ze echter ook, samen met andere plantaardige Paasproducten! Bekijk bijvoorbeeld de paascollectie van Vegan Mission, Veggiedeli, Veggie4U en ook Ekoplaza heeft vegan paaseitjes.

Meer tips

We hadden het al over kala namak als ingrediënt om een eismaak na te bootsen. Je kunt het over avocado strooien. De avocado smaakt dan naar een gekookt ei.

Wil je nog meer tips over hoe je een ei kunt vervangen? Ook bijvoorbeeld als ingrediënt in taart of chocoladepannenkoeken? Bekijk dan onze tips.

Een vrolijk en plantaardige Pasen!