Main content

Inhoud

Huiszoeking naar katje Lee. Heeft het FAVV niets beters te doen?

Nieuws: 13 mei 2020
Animal Rights

Sinds vorige week maakt de media melding van het verhaal van straatkatje Lee. Het katje werd door een Antwerpse studente geadopteerd en meegebracht uit Peru. Omwille van corona konden de normale quarantainemaatregelen niet in acht genomen worden. Als gevolg daarvan heeft het FAVV een heksenjacht geopend op Lee dat volgens hen kost wat kost moet worden gedood omwille van “gevaar op hondsdolheid”.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “Als het FAVV werkelijk zo bezorgd is om besmettelijke ziektes, kan het het beste ervoor ijveren om de industriële veeteelt die een broeihaard is voor (resistente) bacteriën en virussen per direct te verbieden.”

FAVV houdt voet stijf

Volgens de regels had de kat drie maanden in quarantaine gemoeten in Peru, om hondsdolheid volledig uit te sluiten. De kat nu alsnog in quarantaine houden kan voor het FAVV niet. Eender welke quarantaineplaats volstaat niet, dit moet in een erkende quarantaineplaats gebeuren en die is momenteel niet voorhanden. Bovendien zou het volgens het FAVV te stresserend zijn voor het dier om drie maanden in quarantaine te blijven, daarom is euthanasie de enige oplossing.1

Het FAVV maakt hier misbruik van de term euthanasie, aangezien het niet gaat om het doden van een dier omwille van uitzichtloos of ondragelijk lijden, maar puur omwille van bureaucratie.

“Ook wij verblijven momenteel in een vorm van quarantaine en veel mensen ondervinden daardoor stress. Moeten we dus volgens de logica van het FAVV massaal euthanasie plegen, zelfs al hebben we hierna terug zicht op een normaal leven, net als Lee?,” zegt Vanroy.

Terwijl het FAVV met man en macht werkt aan het doden van één enkel kitten dat hypothetisch een gevaar zou kunnen opleveren, laat het talloze gevallen van institutioneel dierenleed gewoon verder duren.

Rowena Vanroy, Animal Rights

Wat kan het FAVV beter doen?

Er zijn talloze andere zaken waar het FAVV zich mee bezig zou kunnen houden. Animal Rights doet enkele suggesties:

Varkenshouders controleren.

Het VRT-nieuws meldde dat de West-Vlaamse varkensstallen momenteel propvol varkens zouden zitten. De exportmarkt naar China en de VS ligt stil, waardoor de varkens niet worden opgekocht en niet worden geslacht.1

Toch kweken varkensboeren bewust verder met hun zeugen en mesten varkens vet, zoals altijd. Ze kiezen ervoor om het dierenleed op hun bedrijven nog verder te laten toenemen. De varkens worden sowieso in verschrikkelijk krappe ruimtes gehouden, waar ze nauwelijks kunnen bewegen. Met de dag komen er varkens bij en groeien de reeds aanwezige biggen, zodat ook het dierenleed toeneemt. Het is nu belangrijker dan ooit dat het FAVV controles uitvoert op het welzijn van de dieren en het naleven van de weinige regels die er zijn.

Nertsenfokkerijen controleren.

Daarnaast zou het FAVV nertsenfokkerijen meer en beter kunnen controleren. In Nederland werd er intussen al op vijf nertsenhouderijen het coronavirus vastgesteld.2 Ook in Vlaanderen zijn er nog 15 nertsenhouders waar in totaal nog ongeveer 300.000 nertsen lijden.

Rowena Vanroy, Animal Rights: “De nertsenhouderijen zouden vervroegd gesloten moeten worden, niet alleen voor de menselijke gezondheid, maar vooral voor de gezondheid van de dieren want de besmettingen gebeuren waarschijnlijk van mens op dier. Zij lijden sowieso verschrikkelijk, maar worden nu ook nog eens door de mens ziek gemaakt.”

Lees ook: Opnieuw corona-uitbraken bij nertsenfokkers Noord-Brabant.

Animal Rights is verbolgen over de starre houding van het FAVV in deze zaak die bureaucratie boven dierenlevens stelt. Terwijl het met man en macht werkt aan het doden van één enkel kitten dat hypothetisch een gevaar zou kunnen opleveren, laat het talloze gevallen van institutioneel dierenleed gewoon verder duren.

Fotocredit: RR